ВАС спира да трие фамилии на физически лица и имена на фирми

При министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се заличава само презимето

Върховният административен съд въвежда нови правила за заличаване на лични данни с цел постигане на по-голяма прозрачност и публичност на информацията, съобщават от ВАС.

Както е известно, след влизането в сила на общоевропейския регламент GDPR множество институции "шифроваха" съобщенията си, което пък е проблем за журналистите, за които приоритетен е общественият интерес за нужда от информация. Например при съдебни дела и разследвания това водеше до абсурди.

В съдебните актове, които се публикуват в интернет вече няма да се заличават имената на фирмите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще правят само едноличните търговци, но ако в тяхното наименование се съдържа името на физическото лице.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал с точка, презимето ще се заличава, а фамилията ще се изписва изцяло. Досега и трите имена се изписваха само с  точка. Ще бъдат премахвани обаче допълнителните елементи, които биха позволили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на областните управители, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите (освен ако са страна по делото). От имената на министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се заличава само презимето. 

„Целта на новите правила е да постигнем по-висока прозрачност и баланс между необходимостта от информираност и общодостъпност на информацията и защитата на личните данни на страните по делата във ВАС. Инициативата на ВАС за премахване на ненужни заличавания - например на фирми, политици, партии, отразява и практиката на европейските съдебни структури. Съдът на Европейския съюз  не е променил практиката си да обявява имената на страните по делата, както в решенията си, така и в прессъобщенията си и това е обяснимо предвид действащия регламент, който засяга личните данни на институции и органи на Съюза“, коментира председателят на ВАС Георги Чолаков.-

Той ще инициира изработените нови облекчени правила за заличавания на лични данни да бъдат приложени и в 28 административни съдилища, за да се постигне унифицираност и единен стандарт при предоставянето на информацията на медиите и обществото в цялото административно правораздаване, уверяват от ВАС.

Kъм момента ВСС не е излязъл с общо становище до всички съдилища - как да процедират при обявяването на свои решения и други актове. Досега в отговор на питане на главния прокурор Цацаров КЗЛД изрази становище единствено, че публикуването на лични данни на обвиняеми на сайта на прокуратурата е законно.

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини