Африка без представител на финалите за първи път от 36 години

Последната африканска дърважа на световното първенство - Сенегал вчера отпадна драматично след загуба от Колумбия с 0:1, която остави тима на третото място на Група Н. По този начин нито една страна от южния континент не намери място на 1/8-финалите на Мондиала.

Това се случва за първи път от 1982 година насам. Тогава с двойна групова фаза нито Алжир, нито Камерун успяват да стигнат до фазата на елиминациите.

Иначе на Мондиал 1986 в Мексико до осминафиналите играе Мароко. На Мондиал 1990 в Италия във фазата на елиминациите стига Камерун, а на Мондиал 1994 в САЩ продължава Нигерия. "Суперолите" стигат до осминафиналите и на Мондиал 1998 във Франция.

През 2002 година Сенегал стигна дори до четвъртфиналите на първенство в Япония и Република Корея. Гана стигна до елиминациите през 2006 година на Световното първенство в Германия, а през 2010 година в ЮАР отново "черните звезди" продължиха напред и играха на четвъртфинал. През 2014 година в Бразилия – Нигерия и Алжир успяха да прескочат груповата фаза.

По този повод бившият нападател на Челси и на националния отбор на Кот д'Ивоар Дидие Дрогба заяви, че африканските национални формации и съответните федерации трябва да разгледат възможностите за бъдеща стратегия.

"Мисля, че представянето на отборите от Африка на Световното в Русия е една голяма крачка назад. Но в същото време е една чудесна възможност за отборите и федерациите да си разгледат стратегията как биха искали да изглеждаме в бъдеще.

Имаме потенциал и пари, за да се развиваме, но е нужно и нещо повече. Ние трябва да създадем структура и да бъдем последователни, както го правят европейските и южноамериканските отбори. И с този ентусиазъм, с който играем играта на нашия континент, можем да се надяваме на успех", каза Дрогба.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини