Мистерията на полската Крива гора

Дълбоко в горите в Западна Померания, Полша, съществува цял участък с дървета, силно изкривени в основата си. Явлението е известно като Кривата гора.

Защо дърветата изглеждат по този начин? Никой не е съвсем сигурен. Някои предполагат, че роля има лошото време. Други не изключват човешка намеса.

“Някои хора говорят за отпечатъка на войната, тъй като в района е имало ожесточени боеве между Червената армия и Вермахта”, казва пейзажният фотограф Килиан Шьонбергер.

“По-мрачните теории включват магьосничество и енергийни полета....вероятно никога няма да разберем истината ”, добавя той.

Някои вярват, че причината може бе се корени в колебания на гравитационните сили или уникално гравитационно притегляне в района. Засега липсват каквито и да е доказателства в подкрепа на тази теза. Гравитацията обикновено тегли обектите надолу, не настрани.

Малко по-правдоподобна е теорията, че обилен снеговалеж може да е повалил дърветата за дълъг период от време, докато са били все още съвсем млади. Това в комбинация с продължително пролетно топене може да е оформило дърветата по необичайния начин, докато те са нараствали под дебела снежна покривка. Това, обаче, не може да обясни защо околните борове са идеално прави.

Друга популярна идея е, че по време на инвазията на Полша през Втората Световна война, вражески танкове навлезли в младата гора, поваляйки дърветата до такава степен, че те израснали изкривени. Това обяснение не дава отговор на въпроса, защо е засегнат толкова малък участък. Освен това е малко вероятно тежките танкове да доведат до подбно изкривяване, най-вероятно дърветата не биха оцелели изобщо.

Най-правдоподобната идея твърди, че изкривяванията са резултат от човешка намеса. Това звучи разумно, като се има предвид, че необичайната форма е ограничена до един компактен участък. Смята се, че през 30-те години местни фермери засадили и манипулирали дърветата, за да бъдат използвани като строителен материал за производството на мебели или кораби.

Инвазията на Полша по време на Втората Световна война, най-вероятна прекъснала тази дейност и оставила работата незавършена.

Близкият град също бил разрушен по време на войната и е възстановен едва през 70-те години, когато в района е изградена нова електроцентрала. Това би могло да обясни защо никой от местните няма ни най-малка идея, защо дърветата изглеждат по този начин.

В крайна сметка никой не може да даде категоричен отговор на въпроса, каква е причината за изкривяването, свидетели лиспват, но последното обяснение звучи най-правдоподобно.

Източник: sciencealert.com, iflscience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини