Новоотпуснатите кредити се погасяват по-бързо от отпуснатите преди

Новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване на вече отпуснати кредити. Това каза финансовият анализатор в портала „Моите пари“ Иван Стойков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Новоотпуснатите ипотечни кредити през април са били 256 млн. лева. Сравнено със същия период на миналата година, тогава са били 238 млн. лв., което в случая представлява един ръст от близо 8%. Прави впечатление, че общата експозиция на жилищните ипотечни кредити за домакинствата в рамките на една година нараства с 12,6%, което е достатъчно показателно за това, че новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване, и то с доста, на вече отпуснати кредити. Поради това само за този период април 2017-април 2018 г. има 13% нетен ръст на жилищните ипотечни кредити“.

Анализаторът добави, че засиленият интерес към кредити отдава на това, че в момента лихвените нива на жилищните кредити са изключително изгодни. Освен това:

„Както показват априлските данни на БНБ, при жилищните кредити в най-популярните валути – лева и евро, в рамките на една година кредитите са поевтинели с повече от половин пункт“.

При потребителските кредити ръстът е скромен – с около 4,5%, като общата експозицията по потребителски кредити е почти 9,2 млрд. лв.




 

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини