Официално: Зависимостта от игрите е болест

Нова болест се появи в последното издание на класификатора на Световната здравна организация. Тя се нарича „игрово разстройство” и получава код 6C5, който лекарите ще записват в медицинските досиета на пациентите.

СЗО дефинира кога следва да се смята, че игрите започват да влияят на поведението и психиката нездравословно, с комплекс симптоми, характерен за заболяването геймърско (игрово) разстройство.

В класификацията на СЗО, между другото, новото заболяване граничи с разстройствата, причинени от употребата на психоактивни вещества като алкохол и наркотици (6С4) и пристрастяването към залаганията.

Пристрастяването към игрите включва "дигитални игри" или "видеоигри"), които могат да бъдат онлайн (т.е. чрез интернет) или офлайн, проявявани чрез: 1) нарушен контрол върху игрите (например, начало, честота, );

СЗО идентифицира три признака на проявата на болестта, въз основа на които може да бъде поставена диагноза на игрово разстройство. Те включват:

- нарушен контрол върху върху игрането - напр. честота, интензивност, продължителност;
- приоритетът на играта става все по-висок от този на другите занимания и ежедневни дейности;
- засилващо се увлечение по играта, въпреки появата на негативни последици.

Поведенческият модел при игрово разстройство води до значително влошаване на личните, семейните, социалните, образователните, професионалните и/или други важни сфери. Този поведенчески модел може да се проявява непрекъснато, епизодично или да се повтаря, според дефиницията на Световната здравна организация за геймърско разстройство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини