Според свидетели пари в пликове от КТБ са получавали регулатори, политици и журналисти

Ако се съди по свидетелските показания по делото за фалита на КТБ, редовно пари в пликове са получавали представители на регулатори, политици и и журналисти. Данните са от разпитите пред прокуратурата на двама от служителите на бившия вече банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, пише "Капитал".

Някогашната дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов, разказва, че Стоян Мавродиев, тогава оглавяващ Комисията за финансов надзор (която би трябвало да е надзиравала банката - бел. ред.) е идвал в кабинета на Василев в офиса на бул. "Цар Борис III" да му се осигуряват пари в брой от порядъка на 50 хил. евро.

"В разговор Василев ми е споделял, че вече "този (Мавродиев) взема пари, но не върши работа"... При някои от случаите Василев ми е споделял, че чрез Мавродиев сумите са за Лукарски. За последния имам спомен, че се даваха суми в размер на 50 000 евро. Лукарски съм го чувал, че е някакъв деец от СДС, а по думите на Василев сумите за Лукарски, предавани чрез Мавродиев, представляваха част от т.нар. по негови думи "партийни индулгенции", разказва Лазов.

Макар показанията да са дадени в средата на 2015 г., самият Мавродиев е разпитан чак през февруари 2017 г. Тогава той потвърждава, че е посещавал офисите на Василев нееднократно, но отрича да е получавал пари, пише изданието.

Една от касиерките на банката - Юлия Илиева, пък съобщава, че пари е получавал и Митко Димитров, член на ДКЕВР, в продължение на 1-2 години, като сумите започнали от 10 хил. лв. и стигнали до 15 хил. лв. месечно. В списъците на синдиците Димитров се появява с консултантски договор.

По твърденията на Лазов пари е получавал и финансистът Бисер Манолов, който е бивш председател на Фонда за гарантиране на влоговете, а впоследствие член на борда му и е част от ръководството на Движение "България на гражданите". Твърди, че му е дал 500 хил. лв. за президентската кампания на лидера на тази партия Меглена Кунева, което по-късно в телевизионно интервю тя отрича. Манолов също отрича, а само признава за спонсорство на отбор по бадминтон.

Илиева си спомня, че при нея е идвал и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше арестуван в показна акция заедно с бившия военен министър Николай Цонев през 2011 г.

На шофьора на Димитър Абаджиев, който след краха на КТБ разви дипломатическа кариера и беше генерален консул в Шанхай, а после посланик в Словения... два пъти в месеца са давани по 9 хил. лева и 25 хил. евро, твърди касиерката.

"Капитал" посочва, че показанията поставят прокуратурата в деликатна ситуация, защото ако показанията на Лазов са верни, те са основание да се търси корупция на високо ниво, а ако става дума за лъжесвидетелстване, това би могло да постави под съмнения всичките им показания, на които сериозно се опира обвинението спрямо Василев и другите 17 души по делото.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини