Пет щата отказват да изпълнят мерките на Тръмп срещу имигрантите

Пет американски щата отказват да разположат войници от Националната гвардия на границата между САЩ и Мексико в контекста на нарастващия протест срещу спорната политика към имигрантите на администрацията на президента Доналд Тръмп, която доведе до разделяне на деца имигранти от техните родители, съобщават американските медии.

Губернаторите от Демократическата партия в щатите Колорадо, Ню Йорк и Вирджиния, както и губернаторите от Републиканската партия на щатите Мериленд и Масачузетс обявиха, че няма да изпращат служители от подразделенията на Националната гвардия в техния щат на границата.

"Няма да бъдем съучастници в тази продължаващ човешка трагедия", изтъкна губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който е демократ.

"В лицето на нечовешкото отношение на федералното правителство към семействата на имигранти, Ню Йорк няма да разложи Националната гвардия на границата", написа Куомо в "Туитър".

Лари Хоган, републиканският губернатор на Мериленд, заяви, че няма да изпраща каквито и да е служители на Националната гвардия на границата, "докато тази политика на разделяне на деца от техните семейства не бъде отменена".

Хоган допълни, че е разпоредил на 4-членен екипаж на хеликоптер, който е бил разположен в пограничния щат Ню Мексико, да се "върне незабавно" вкъщи.

"Усилията на политиката по имиграцията трябва да се съсредоточат върху престъпниците, а не да се отделят невинни деца от техните семейства", подчерта още Хоган.

Губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм пък посочи, че е разпоредил изтеглянето на хеликоптер и четирима войници от Националната гвардия от пограничния щат Аризона.

"Когато Вирджиния разположи тези сили на границата, ние очаквахме, че те ще играят роля в предотвратяването на навлизането в САЩ на престъпници, наркодилъри и други заплахи за сигурността ни, а не да подкрепят политика на задържане на семейства и отделяне на деца от техните родители", коментира Нортъм.

Джон Хикънлуупър, губернаторът от Демократическата партия на щата Колорадо, подписа указ, който забранява използването на ресурси на щата "с цел разделянето на което и да е дете от неговите родители или настойници", практика, която той нарече "жестока и неамериканска".

Губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър, който е републиканец, подчерта, че политиката е "жестока и нечовешка".

Администрацията на Тръмп е критикувана остро в САЩ и в чужбина за политиката на разделянето на деца от семействата им, продукт на политиката на "нулева толерантност" към нелегалните имигранти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини