МАЙКИ СРЕЩУ МАЙКИ: Защо законът за личната помощ раздели родителите на деца с увреждания?

В сряда протестиращи, управляващи и синдикати влязоха в остър спор

Скандал се разрази заради парите за хора с увреждания. Поводът - проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания.

След дълго обсъждане на това колко би струвал законът на държавата се очакваше да бъде постигнат консенсус. Това обаче не се случи. Стигна се до лют скандал, обиди и обвинения в дискриминация от страна на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към омбудсмана и майките. Срещата приключи с освирквания и сълзи.

Национално-представителните организации разкритикуваха законопроекта на Манолова и го определиха като нецелесъобразен. Според тях той разделял хората с увреждания на различни групи и ги противопоставял едни на други.

Във вторник трябваше да стане ясно колко ще струва един такъв закон за личната помощ. Ставаше въпрос за 100 млн. над досега заделяните пари, а след това се чу за 670 млн. Накрая заместник-министърът на финансите каза, че става въпрос1,1 млрд. лева при нискобюджетен вариант на закона.

От представителните организации искат от закона да се ползват всички хора с увреждания, като например децата с диабет и тези с аутизъм.

Мая Стоицева – „Това, което се случи вчера, не е нещо, което не сме очаквали. В проектозакона няма дискриминация. Проблемът възникна заради информацията за броя на хората с увреждания, но у нас няма национален регистър и затова не се знае колко точно са те”. Коментира в ефира на „Здравей, България” Мая Стоицева, една от протестиращите майки на деца с увреждания.

Тя е категорична, че в случая не става въпрос за пари, а за „голяма реформа”, от която от дълги години има нужда.

Не искаме да разделяме хората с увреждания на групи, а да се направи оценка за това от какво реално въпросните лица имат нужда”, категорична бе Стоицева.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” пък заяви, че средствата, за които се говори в законопроекта на омбудсмана, са крайно недостатъчни.

Ако не се увеличи бюджетът за социални услуги, нищо няма да се промени”, каза Григорова.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини