ЕС ще продължи да нарича Скопие БЮРМ

Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното в неделя в Преспа споразумение за смяна на названието на Скопие.

Докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина, официалното име на страната остава Бивша югославска република Македония (БЮРМ), съобщи говорител на топдипломата на ЕС Федерика Могерини.

Това е името, под което Македония членува в ООН. България е признала страната като Република Македония, но като член на ЕС трябва да използва БРЮМ в европейските документи.

След 25-годишни преговори под егидата на ООН, Македония и Гърция разрешиха спора по името на Скопие миналата седмица, като се прие досегашното официално название БЮРМ да бъде заменено с Република Северна Македония.

Споразумението беше подписано от външните министри в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които избраха името. Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, които присъстваха на полагането на подписите, определиха деня като исторически. Могерини призова европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за членството на Македония в ЕС още в края на месеца. Скопие очаква покана за членство и в НАТО през юли.

Македония е кандидат за ЕС от 2005 г., но началото на преговорите за влизане се блокираше от Гърция заради името, а за известен период и от България, заради спорове за историята. София свали претенциите след подписването на договора за добросъседство миналата година.

В събота правителството на Ципрас оцеля при вот на недоверие в гръцкия парламент по сделката, но ратификацията предстои. Освен гласуването на парламента, Македония предвижда да направи и референдум за името, съобщава в. “Политико”.

По информация на гръцкия вестник “Катимерини” 7 от 10 гърци са против сделката. Протести срещу споразумението за името в неделя се проведоха в Атина, в Скопие и по общата граница на двете страни.


 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини