Радев хвали правителството за успеха на председателството

Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, рано или късно те ще дадат балканска перспектива на Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на държавите членки на ЕС.

"Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема. Регионът е много крехък - няма гаранции за успех въобще. Но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, както и да започне дискусии и да предприеме действия", заяви Радев.

По думите му българското правителство е показало постоянство, като върна обратно акцентът върху Западните Балкани в една много деструктивна среда - Иранската ядрена сделка, търговската война, пакетът за мобилност.

"Въпреки множеството разрушителни фактори, българското правителство успя да управлява дневният ред на Европа като показа устойчивост и организационни умения и като разви една атмосфера на честен и отворен диалог. В резултат от това от 1-ви януари България успя да гарантира широк консенсус между държавите членки и европейските институции по много важни теми, които се нареждат на първите места в дневния ред на Европа", заяви Радев.

Президентът изтъкна, че страната ни успя да приключи работата по много ключови досиета.
"Разбира се, както при всяко ротационно председателство, имаше някои проблеми, по които не успяхме да постигнем консенсус, но по много други въпроси успяхме да постигнем общ език", отбеляза още той.

"Като силен подръжник на европейския проект българското правителство успя и положи огромни усилия за придвижване напред в много различни насоки - ако вземем за пример сферата на сигурността, сферата на социалното осигуряване , цифровия единен пазар като необходима рамка за европейски пазар и конкурунтоспособност, Брекзит. Ние започнахме предварителен диалог за бъдещия европейски бюджет, като търсихме баланс между традиционни и нови политики", каза още държавният глава.

Такава е политиката на сближаване, която спроед президента е крайъгълен камък на нашите ценности и принципи. "Ние продължаваме да защитаваме важната роля на сближаването между държавите членки, така че да се напредва по дневния ред на Европа и да се осигури успех във всяко начинание на ЕС", посочи държавният глава.

Държавният глава бе категоричен, че единството е решителен фактор за постигане на ефективни решения и е ключът към успеха на нашето председателство. Президентът припомни мотото на българското председателство: "Съединението прави силата" - лозунг, поставен на сградата на българския парламент, който, по думите му, отразява добре българската национална философия.

В края на изказването си, президентът посочи: "Никога не съм мечтал и не съм си представял, че парламентаристи от всички държави членки на ЕС ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини