Прокуратурата разкри корупция в Медицинския одит. Пресата

Разследване. 

"Монитор":

Прокуратурата разкри корупция в Медицинския одит

Прокуратурата е разкрила корупционен елемент в Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО). Нейното ръководство е имало отношения с лекари и директори на болници. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата разследва ИАМО за престъпления по служба, приключване на преписки за смъртни случаи като приключили с резолюция "по маловажност" и натиск от страна на директора проф. Златица Петрова върху служители да препратят констатациите от проверките в протоколите. За тези и още други случаи "Монитор" писа пръв в поредица от журналистически разследвания.

Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент, каза прокурор Арнаудова. Тя обясни, че при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

Гласуване. 

"Дума":

Депутатите прекратиха мандата на проф. Плочев

С 11 гласа "за" на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и 7 "против" на БСП депутатите от здравната комисия прекратиха мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Аргументите на ГЕРБ, изложени от доц. Лъчезар Иванов, бяха, че той бил работил 16 години с Плочев и здравето на професора било недобро, така че влошеното му състояние не било отсега. Доц. Георги Йорданов от БСП поиска време, за да бъде уточнено здравословното състояние на Камен Плочев, но проф. Георги Михайлов попита защо, след като е имал хронично заболяване, то изведнъж се прояви в края на февруари. Д-р Нигяр Джафер заяви от името на ДПС, че нейната партия няма да гласува нито "за" прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, нито "против", нито "въздържали се". "Очакваме работещи решения, а не персонални промени през няколко месеца", заяви тя.

ДУМА припомня, че проф. Плочев застъпи в мандата на предшественика си д-р Глинка Комитов, избран през март 2015 г., но подал оставка в края на юни 2017 г.

Помощ.

"24 Часа":

Лична помощ от 765 лв. за близо 10 хил. с увреждания

Хората с най-тежка инвалидност да получават от държавата по 765 лева месечно помощ за личен асистент.

Става дума за около 10 хил. души, чиито увреждания са 90 и повече процента. Таванът на сумата е една минимална работна заплата и половина, а помощта ще варира в зависимост от индивидуалните нужди на болния човек от чужда помощ.

Около този вариант в проекта на закон за личната помощ текат усилени разговори от вчера. Проекта написа омбудсманът Мая Манолова заедно с майките на деца с увреждания.

Идеята е всеки да мине през индивидуална оценка, за да се изчисли на колко часа помощ има право. Сметките показват, че само за тези 10 хил. души ще са нужни около 92 млн. лв.

Наказание. 

"Сега":

Пияният шофьор, който щеше да вози ученици на екскурзия, получи 8 месеца затвор

Районният съд в Златоград осъди на 8 месеца в затвора шофьора, който беше хванат пиян, преди да потегли към Банско с автобус с ученици, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва.

Децата трябваше да тръгнат рано сутринта на 1 юни за екскурзия от Златоград. Шофьорът пристигнал с автобус от Стара Загора и проверка с дрегер преди потеглянето за Банско показала над 1 промил алкохол в кръвта му. Той обяснил тогава, че предната вечер е пил, но количеството не оказвало влияние на реакциите и поведението му на пътя.

Мъжът беше задържан, а последвалата кръвна проба показа, че от Стара Загора до Златоград е шофирал с 1.64 промила алкохол в кръвта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини