Откриха три протопланети в нашата галактика

Три планети бебета бяха открити в галактиката Млечен път от учени.

Това са най-младите наблюдавани до момента планети, а откриването им бе определено като “разширяващо границите на науката”. Изследователите използвали революционна нова техника, за да открият новоформираните светове около млада звезда, сравнително близо до нас.

Сега те се надяват да открият още странни светове, с помощта на същата техника. Отритието би могло да хвърли светлина върху това как се формират планетите в най-ранните им етапи.

Хиляди екзопланети бяха открити наскоро, благодарение на космическия телескоп Кеплер, който търси периодични спадове в осветеността на различни звезди, дължащи се на преминаващите пред тях планети. Подобни протопланети, обаче, не могат да бъдат открити с помощта на тази техника.

Учените се натъкнали на планетите, докато наблюдавали смущения в газовия диск около звездата. Търсели определен вид светлина, излъчвана от движението на въглеродния окис, което им позволило да разберат как се разпространява газът из диска.

Ако в диска няма планети, движението на газа би следвало прост, лесно предвидим модел. Необичайното движение обикновено подказва наличието на масивно тяло.

Учените наблюдавали три подобни смущения, всяко от които най-вероятно е причинено от различна планета.

Съществуват и други потенциални обяснения за странните дани от звездата. Но новите открития са най-убедителното доказателство, че в рамките на нашата галактика продължават да се формират нови светове.


Източник: independent.co.uk

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини