Тръмп изнендаващо предложи Русия да се върне в Г-7

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за връщане на Русия в Г-7,  на годишната среща на върха на Голямата седморка, която се провежда днес и утре в канадския курорт Ла Малбе.

"Русия трябва да присъства на срещата, трябва да бъде част от това", каза Тръмп пред репортери.

Канада е против връщането на Русия в Г-7.

Новият италиански премиер Джузепе Конте подкрепи предложението на Тръмп за връщане на Русия в Г-7, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Това е в интерес на всички", написа Конте в Туитър.

Русия е съсредоточила в голяма степен вниманието си върху други формати, а не върху Г-7, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. Песков придружава Путин при посещението му в Китай. По-рано тази седмица той отбеляза, че с годините Г-7 става "все по-малко актуална" за Русия, на фона на "стремителното нарастване на значението и актуалността на такива формати като Г-20", припомня ТАСС.

Г-7 е неформално обединение на най-развитите индустриални страни. Тя включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Русия стана пълноправен член на седморката (тогава тя стана Г-8) през 1997 г. . Тя обаче бе изключена от групата през 2014 г. заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна.

По-късно през деня правителствени източници от Обединеното кралство заявиха пред Ройтерс, че Москва трябва да промени подхода си, преди да се стигне до каквито и да било разговори за присъединяването на Русия към Г-8, подчертавайки, че "трябва да си припомним защо Г-8 стана Г-7".

Лидерите на Европейския съюз демонстрираха реагираха на предложението на Тръмп: Ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че групата на Г7 планира да поддържа отношения с Москва и съответната тема, която ще бъде обсъдена на заседанието им, докато шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск настоя, че Г-7 трябва да остане непроменена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини