Вдигат пенсиите с 3,8% от юли. Преглед на печата

24 часа

Издирват Брендо по света

16 дни след като "24 часа" първи съобщи, че кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо е осъден окончателно на 6 г. затвор за пране на 21 млн. лева, Върховният касационен съд (ВКС) публикува официално решението си.

От Брендо, който има още 2 присъди за трафик на дрога - 20 г. затвор в Италия и 10 г. решетки в Румъния, няма и следа.

Труд

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли

Всички пенсии, отпуснати до края на 2017 г., ще бъдат увеличени с 3,8% от първи юли, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Увеличението бе заложено в Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

С актуализацията средната пенсия, която е около 360 лева за страната, ще се повиши с близо 14 лева, изчисли Петков. Минималната за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 200 до 207,60 лв.

Има проект на постановление на Министерски съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, който е публикуван на страницата на социалното министерство. Той предвижда тя да стане 125,58 лв., т.е. и при нея ще има увеличение с 3,8 %, уточни министърът.

Монитор

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

Стандарт

Иванчева командвала "Младост" от ареста

Арестуваната с 50 000 лв. рушвет кметица на "Младост" Десислава Иванчева командвала района си от килията. Това стана ясно, след като Специализираната прокуратура внесе иск в съда за отстраняване от длъжност като кмет.

Разследващите са установили, че в ареста, където Иванчева изтърпява мярката си за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация.

Сега

И ЕК, и ЕЦБ не искат България в еврозоната

Европейската комисия и Европейската централна банка попариха намеренията на българското правителство за бързо присъединяване към еврозоната. Вчера двете институции едновременно публикуваха своите доклади за седемте страни, които са потенциални кандидатки за еврото. Есенцията в тях е, че нито една държава не е готова за членството. На практика България формално покрива числовите критерии за приемане на общата валута, но европейските партньори виждат рискове в управлението и бизнес средата.

Капитал дейли

ЕК и ЕЦБ: България изпълнява числовите критерии за еврото, но това не е достатъчно

България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но има нужда от реформи за подобряване на качеството на работа на институциите си. В по-дългосрочен план има опасения доколко инфлацията в страната ще продължи да е близка до тази в еврозоната предвид "неотдавнашните увеличения на разходите за труд на единица продукция" и процеса на догонване на западните икономики. Това става ясно от доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ), който беше публикуван в сряда. Той се изготвя на всеки две години и е за готовността на държавите извън еврозоната да приемат единната европейска валута.

Дума

МОН брани спорната задача от матурата

Министерството на образованието продължава да брани грешната задача 7 от матурата по български език и литература за дванадесетокласниците. След като два дни родители и езиковеди сигнализираха, че има сгрешен отговор, от МОН най-накрая излязоха с официална позиция. Тя гласи, че няма граматична грешка, а семантична неточност. Тъй като съществува спорен момент обаче, за да не остане усещане за несигурност у зрелостниците, задачата няма да се зачита, обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Затова какъвто и отговор да са дали учениците, те ще получат една точка за задачата.

Тестовите материали преминават през три нива на контрол - през комисия, през лица, които утвърждават вариантите, и накрая през експертна окончателна оценка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    БРАВО на БАТ БОЙКО и на ГЕРБ сега с парите от увелецението ще отида в ДУБАЙ на почивка ----- това ми препоръчаха Захари Бахаров Цвета Караянчева и Менда Стоянов щото там било най евтино Аз пък искам да ми изпишат личните сметки на тия четиримата за да им преведа сумата от увеличението на пенсията ми ----за да отидат и те до Дубай да починат ---ГОРКИТЕ
Последни новини