32 от най-опасните канцерогени

Ракът е второто най-смъртоносно заболяване в САЩ, пред него се нареждат само сърдечните заболявания.

Ракът засяга начинът, по който клетките нарастват и се делят, променяйки ги завинаги. Болестта е резултат от различни увреждания и генетични мутации в нашата ДНК. Тя се разпространява из тялото, докато токсичните клетки нарастват безмилостно и образуват тумори.

Някои случаи са извън контрол, предопределени от генетични дефекти, предаващи се от поколение на поколение или предизвикани от начина ни на живот.

В същото време знаем, че вдишването на определени вещества, консумацията на определени храни, дори употребата на някои видове пластмаси, увеличават риска от появата на рак.

Ето ги най-често срещаните канцерогени, за които учените смятат, че причиняват рак.

Захар

Консумацията на твърде много захар може да доведе не само до диабет, но и да увреди клетките ви, увеличавайки риска от рак.

Но това не е всичко.

Ново изследване доказа, че захарта действа като гориво за тумора, ускорявайки растежа му.

Преработени храни

Всяка храна, която се предлага в найлонова опаковка и е индустриално запечатана, чийто срок на годност е поне няколко месеца, и която дава възможност за бързо приготвяне, е много вероятно да увеличава риска от развитие на рак.

Все още не е ясно какво точно причинява проблема – веществата, увеличаващи срока на годност, найлоновата опаковка или комбинацията от двете. Възможно е да е намесен и друг, скрит фактор.

Тютютопушене

Макар тютюневата индустрия да са опита за скрие този факт, от години е ясно, че тютюневият дим съдържа поне 70 канцерогенни вещества.

При това засегнати са не само самите пушачи, но и тези около тях, вдишващи дима. При тях рискът от развитие на рак на белия дроб е с 20-30% по-висок.

По-висок е рискът и при хората, които дъвчат тютюна.

Продукти за изкуствен тен и излагането на слънце

При хората, които използват солариум пред 35-годишна възраст, рискът да развият меланома се увеличава с 75%.

Редовното излагане на слънце също е вредно, затова е нужно да се носи предпазно облекло или да се използва чадър, особено ако ще бъдете изложени на въздействието му за повече от 15 минути.

Вредни вещества на работното място

Някои хора ежедневно боравят с канцерогенни вещества. Най-застрашени са хората работещи с алуминий, бояджиите, работниците, полагащи асфалт, производителите на каучук, фризьорите, служителите в салони за педикюр.

Нощни смени

Международната агенция за изследвания в областта на онкологичните заболявания обяви работата през ноща за възможен канцероген през 2007 година. Учените смятат, че нощните смени и дългите часове работа на тъмно, могат да разстроят естествения циркаден ритъм на тялото

Арсен

Арсенът се съдържа естествено в земната кора, но неорганичната му форма е отровна. Той се открива често в питейната вода, в страни като Бангладеш, или на места, на които напоителната система в селското стопанство разчита на вода, замърсена с арсен.

Световната здравна организация твърди, че поне 140 милиона души в 50 страни пият вода с високи стойности на арсен.

Арсенът е едно от канцерогенните вещества и в тютюна.

Месо на грил или жар

Месото, приготвено на грил, може и да е крехко и вкусно, но най-вероятно увеличава риска от развитие на рак. Причината е, че месото съдържа вещества, наречени хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди.

Когато месото (говеждо, пилешко или риба) се приготвя на открит огън или се пържи в тиган на висока температура се отделят вредни вещества.

Учените не са сигурни дали тези вещества причиняват рак, но лабораторни тестове откриха, че те променят ДНК-то, което би могло да увеличи риска от поява на заболяването.

Въглища

Сред миньорите от години се наблюдава по-голям брой случаи на рак на белите дробове, пикочния мехур и стомаха. Същестуват достатъчно данни, че хората от тази професия, които редовно вдишват въглищен прах, могат да развият рак.

Алкохол

Редовната употреба на алкохол може да увеличи риска от развитие на няколко вида рак, включително на гърлото, черния дроб, гърдата и дебелото черво.

Според Националния онкологичен институт, рискът от развитие на рак се увеличава пропорционално с количеството алкохол, което даден човек консумира.

Изследване сред 600 000 любители на алкохола в 19 от развитите държави открило, че алкохолът е свързан с появата на всички видове рак на храносмилателната система.

Отработени газове от дизеловите автомобили

Дизелът съдържа над 30 вещества, които причиняват рак, според Международната агенция за научни изследвания в областта на онкологичните заболявания.

Солено месо и консервирани храни

Солената риба, изключително популярна в Китай, е богата на нитрати и нитрити – известни канцерогени в храните от животински произход, които биха могли да причинят рак у хората. Химичните вещества увреждат ДНК-то и водят до появата на рак на главата или врата.

Статистиката сочи, че сред китайците и хората с китайско потекло, които живеят във Великобритания, се наблюдават повече случаи на назофарингеален рак, в сравнение с другите етнически групи. Като възможна причина се сочи диетата.

Консумацията на мариновани и консервирани храни увеличава риска от рак на стомаха.

Фракинг

Химикалите, използвани в т.нар фракинг или хидравлично разбиване, които се освобождават във въздуха и водата, включват канцерогените бензен и формалдехид.

Преработено месо (шунка, бекон, наденички)

Световната здравна организация твърди, че преработеното месо, включинелно ход дог, шунка, бекон и наденички, води до появата на рак. Причината е, че месото се обработва така че да се съхрани по-дълго или да се подобри аромата му – чрез осоляване, ферментиране или опушване.

Световната здравна организация смята, че е възможно всеки вид червено месо да е сврзано с повишен риск от поява на рак на дебелото черво, като някои доказателства сочат, че то може би има принос и в появата на рак на панкреса и простатата.

Консумацията на еквивалента на един голям хот дог или две парчета бекон на ден, увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 18%.

Азбест

Азбестът се използваше в изолационните материали в продължение на години, преди да бъде открита връзка между него и рака на белите дробове.

Глифозат – препарат за третиране на плевели

Може би този химикал ви е по-познат с търговската марка на Монсанто – Раундъп.

Учените откриха, че пестицидът – един от най-широко използваните в земеделието, е свързан с повишен риск от развитие на неходжкинов лимфом у фермерите.

Все още липсват достатъчно доказателства за това дали потенциалните следи от пестицидите в храната са по-някакъв начин вредни за ДНК-то на консуматорите.

Дървесен прах

Хората, боравещи с дървесина, които вдишват тонове фин дървесен прах, е много по-вероятно да развият рак на синусите или носната кухина от останалите.

Противозачатъчни и естрогени

Жените, чиято менструация се е появила твърде рано и тези, при които менопаузата е започнала твърде късно, се характеризират с повишен риск от развитие на рак на гърдата, защото са били изложени твърде дълго на въздействието на големи количества естроген и прогестерон.

Жените, които по време на менопаузата използват естрогено-прогестеронови лекарства, за да облекчат симптомите си, също са с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Противозачатъчните също увеличават риска от поява на рак на шийката на матката, макар някои доказателства да сочат, че употеребата на контрацептиви е свързана с по-малък риск от развитие на други видове рак – на матката, дебелото черво и яйчниците.

Вируси

Заразяването с определени вируси би могло непряко да увеличи риска от развитие на рак. Причината е, че в определени ситуации, вирусите предизвикват генетични промени в клетките, които допринасят за появата на рак.

Сред тези вируси е Човешкият папилома вирус, който води до появата на рак на шийката на матката, вирусите на Хепатит В и С, водещи до рак на черния дроб и вирусът на Епщайн-Бар, който може да причини лимфома. Бактерията Хеликобактер пилори би могла да доведе до рак на стомаха.

Семейството ви

Понякога рискът от развитие на определени видове рак се предава от поколение на поколение. Генетичните мутации играят ключова роля в около 5-10% от всички случаи на рак.

Генетичните промени се наследяват от родителите, ако се съдържат в зародишните клетки – яйцеклетката и сперматозоидите.

Например, някои видове рак на гърдата са резултат от мутации в гените BRCA1 и BRCA2.

Затлъстяване

Затлъстяването може да увеличи риска от поява на определени видове рак, включително на гърдата, дебелото черво, ректума, хранопровода, бъбреците и панкреаса.

За да предотвратите заболяването трябва да се храните здравословно и да спортувате.

Формалдехид

От години учените знаят, че формалдехидът може да причини рак на носа при плъховете. Консервиращият агент и дезинфектант се използва в някои лепила и строителни продукти. Изследвания сочат, че той може да предизвика рак и у хората.

Импланти

Поставянето на чужди обекти в тялото, като силиконови, метални или керамични импланти може да доведе до рак.

Случаите, обаче, са редки. Документирани са едва два случая на заболяването анапластичен голям клетъчен лимфом сред 1 милион жени с гръдни импланти.

Замърсяване на въздуха

Смогът и фините прахови частици могат да доведат до рак. Саждите също са вредни. В края на 18-ти век в Лондон били регистрирани множество случаи на рак на тестисите сред коминочистачите, а по-нататъшни изследвания доказали вързката между естеството на работата им по-високия риск от развитие на рак.

Бедствия

Вдишването на въздух, наситен с токсичен дим, в продължение на години, може да доведе до появата на рак.

Учени провели изследване, в което участвали пожарникари, офис служители и студенти, завърнали се в центъра на Манхатън в дните и седмиците след терористичните нападения от 11-ти септември и открили повече случаи на близо 70 различни вида рак, включително на гърдата, шийката на матката, черния дроб и белите дробове.

По същия начин, при хора, живели в района на Чернобил през 1986, били наблюдавани повече случаи на рак на белите дробове, щитовидната жлеза и левкемия.

Силиций

Силицият е естествен минерал, срещащ се в пясъка, скалите и бетона. Когато строителни работници и миньори вдишат силициевите частици по време на работа, се увеличава рискът от поява на рак на белите дробове.

Радиация

Знаем че рентгеновите лъчи и гама лъчите причиняват рак. Рак може да се развие и от слънчевите UV лъчи. Но едно-единствено посещение при рентгенолог едва ли ще ви разболее.

Връзката между радиацията и риска от появата на рак е доказана от изследвания върху хора, които са били изложени на високи дози радиация – такива засегнати от инцидента в Чернобил, или раковоболни пациенти, третирани с радиация.

Хронични, продължителни възпаления, увреждащи ДНК

Хроничните възпаления, резултат от продължителни инфекции, заболявания на червата или затлъстяване, биха могли да увредят човешката ДНК и да повишат риска от развитие на рак.

Някои пластмаси

Пластмасите са опасни, особено когато отделят химикали от пукнатини или драскотини. Бисфенол А е синтетичен естроген, който се използва в множество пластмаси и смоли от 60-те години насам. Веществото се съдържа в продукти като метални консерви, пластмасови бутилки за вода или контейнери за съхранение на храна. Бисфенол А е открит дори в лъскавата страна на ролките за касовите апарати, където пречи за размазване на мастилото.

Интимни контакти преди поставяне на ваксина срещу човешки папилома вирус

Човешкият папилома вирус е често срещан полово предаван вирус и вече бе споменат по-напред в материала. Изследвания сочат, че чрез сексуален контакт могат да се предадат над 40 вида вируси.

Множество различни форми на вирусите изчезват от само себе си и са сравнително безвредни, но други причиняват рак на маточната шийка, пениса, влагалището и ануса. Дори употребата на презерватив не винаги предотвратява разпространението на човешки папилома вирус.

Целувка

Близо 98% от нас ще се заразят с потенциално опасния вирус на Епщайн-Бар докато станат възрастни - чрез целувка, споделяне на храна или напитки или от близък контакт с човек, който киха или кашля.

Вирусът на Епщайн-Бар е сравнително безвреден за повечето от нас, но в редки случаи може да причини херпеси, които да доведат до рак на носа, лимфоми или рак на стомаха.

Акриламид

При приготвянето на някои храни при висока температура – като хляб, кафе или пържени картофи се отделя химичното вещество акриламид.

Това е естествен процес, наречен реакция на Майлард.

И макар, че акриламидът в една чаша кафе няма да ви убие, във високи дози той е опасен. Това е един от химикалите, които пушачите редовно поглъщат.


Източник: businessinsider.sg

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини