В Самоков започва производство на бронирани автомобили

В Самоков започва да работи първата в България производствена база за бронирани автомобили. Инвестицията на стойност близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Първите български автомобили вече са произведени, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

"Изпълнението на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места", обяви при откриването Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

Дружествата от отбранителната индустрия „Самел-90“ и „Интернешенъл Арморед Груп БГ“ са обединили усилията си в компания “САМАРМ" за съвместно сътрудничество за ново производство и оборудване на различни видове бронирани машини, които ще се произвеждат в България и ще отговарят на най-съвременните изисквания на НАТО.

Собственикът на „Самел-90“ инж. Петър Георгиев, изтъкна, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радио смутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ.По думите му ноу-хау по проекта може да достигне стойност от 50 млн.лв. От своя страна д-р инж. Антон Стефов - изпълнителен директор на „Интернешенъл Арморед Груп“, посочи, че неговата компания има 20 годишен опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави.

Антон Стефов е роден в Благоевград и е завършил "Машинно инженерство" във ВМЕИ, пише "Дневник". Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка, в Канада. Оттам започва да развива и бизнеса си преди 25 години. Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти. Разчита на знанията и опита си и така преди 17 години се ражда International Armored Group. Впоследствие мести бизнеса си в САЩ, като тръгва с брониране на банкови автомобили и коли за персонална защита. Когато избухва войната в Ирак, открива офис в ОАЕ, за да е по-близо до пазара, където има най-голямо търсене на бронирани автомобили.

Официални гости на събитието бяха още заместник- министърът  на отбраната Анатолий Величков, кметът на Самоков Владимир Георгиев, както и народни представители.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини