Истината за затлъстяването и домашния прах

26% от възрастните във Великобритания попадат в графата затлъстели, затова търсенето на причината за наднорменото тегло продължава. Макар мнозина да се фокусират основно върху храната, която консумираме, някои учени подозират, че друг фактор има решаваща роля: вещества, наречени обесогени. Те се срещат в опаковките, домакинските продукти и мебелите. Веществата биха могли да засегнат хормоните и да ускорят натрупването на мазнини в тялото.

Публикуван наскоро доклад дори твърди, че “събуването на обувките при влизане у дома и старателното почистване на килимите и дървените настилки, ще ни помогне да останем слаби”. Авторите на доклада се позовават на изследване на португалски университети, според което, ако често метем подовете у дома, ще попречим на обесогените да попаднат в тялото ни и ще останем слаби.

Други учени, обаче, са скептични. Президентът на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве Ръсел Вайнър заяви: “По редица медицински причини, включително превенция срещу алергии, редовното бърсане на прах и събуването на обувките са препоръчителни, но няма да направят теглото ви здравословно. За целта са нужни балансирана диета и редовни упражнения”.

Това не е първото изследване, лансиращо идеята за съществуването на обесогени. В началото на миналата година, учени от Харвардския университет допуснаха, че перфлуороалкилните вещества – широко използвани в продукти за отстраняване на петна, оказват негативен ефект върху човешкото здраве и може да доведат до напълняване.

Други заявиха, че дори не е ясно дали стойностите на предполагаемите обесогени в домашния прах са достатъчно високи, за да засегнат тялото. Сред тях е професор Кевин Макконуей, който посочва, че макар част от тези химикали да се съдържат в диетата ни, все още не е ясно дали допринасят с нещо за затлъстяването у хората и до каква степен. Въпреки всичко ефектът на обесогените бе доказан в изпитвания с животни.

Професор Ричард Шарп от Медицинския изследователски институт в Единбург, Шотландия не изключва хипотезата определени вредни химикали от околната среда да възпрепятстват работата на регулаторните системи в организма, правейки го податлив на затлъстяване, но не е напълно убеден, че обесогените са най-важният фактор в епидемията от затлъстяване.

Той подчертава, че сред най-важните фактори са увеличената консумация на мазнини, захари и калории, както и липсата на физическа активност.

“В крайна сметка, без значение колко обесогени ще се намесят в работата на регулаторните ви системи, няма как да напълнеете, освен ако не приемате голямо количество калории”, казва ученият.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини