Критична ситуация на Хаваите - потоци лава се стичат през острова (видео)

Ситуацията на Хаваите се влошава заради изригващия вулкан Килауеа. Лавата се стича зрелищно в през острова към Тихия океан, унищожавайки всичко по пътя си. Стичащата се лава от вулкана Килауеа е прекъснала главната хавайска магистрала, затваряйки пътя за спасение. Човек е пострадал на балкона на третия етаж, след като тежко парче лава изхвърчало там и е потрошило крака му на парчета. Дори малко парче лава може да бъде смъртоносно, съобщава CNN 

Килауеа започна отново да изригва през миналата седмица. Дебел слой лава се натрупва в засегнатия район около Пуна, който е обявен зона на бедствие. Най-малко 30 къщи са унищожени при изригването на Килауеа, стълбовете на лава се издигат на височина до 70 метра. Стотици хора бяха принудени да напуснат домовете си заради лавата и заплахата от токсични изпарения.

Когато лавата с температура дo 1 093 градуса по Целзий влезе в допир сс морската вода,  във въздуха се отделя гъст облак пара. Тази мъгла, съдържа опасна за здравето смес от стъклени частици, вреден газ и солна киселина. Вдишването ѝ може да причини възпаление на белия дроб, очите и кожата, и дори смърт.

Килауеа е един от най-активните вулкани в света и един от петте на острова. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини