Днешният ден изпълни Смолян с патриотизъм и национално самочувствие

    „Изключително голямо удоволствие е за мен да бъда част от този тържествен момент, който ни зарежда допълнително с патриотизъм и национално самочувствие”, каза областният управител Недялко Славов на церемонията по учредяване и освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, която се проведе днес на площад „Свобода” в Смолян. Той отбеляза, че това събитие освен, че е значимо за Смолян, то е забелязано на възможно най-високо ниво – протича под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и с подкрепата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
    „В българската история знамето е нещо свято и неприкосновено. Българското знаме никога не е падало в плен на вражеските воини и това го натоварва с допълнителна символика”, добави Славов и се обърна към 21 ученика от девети и десети клас на Езиковата гимназия „Иван Вазов”-Смолян, които сформират отряда: „Скъпи млади гвардейци, връчването на знамето на вашия ученически гвардейски отряд е повод за гордост, но и голяма отговорност – отговорност да поставяте България над всичко, отговорност да бъдете пример с вашите мисли и действия, отговорност и ангажимент да възпламенявате патриотизмът в сърцата на вашите приятели и близки.” В заключение областният управител им пожела здраве и сили, с които да  бъдат на нивото на тази отговорност, както и да отделят в сърцата си най-голямо място за любов към Родопите и България.
    Учeничecĸият гвapдeйcĸи oтpяд в Cмoлян e тpeтият по ред, учреден в cтpaнaтa, cлeд oтpядитe в Kъpджaли и Πлeвeн. Във фopмиpoвaниeто са включени 21 ученика от девети и десети клас на Eзиĸoвaтa гимнaзия “Иван Baзoв”. Командир е Никол Пискова от девети клас, а заместник-командир – Микаела Хаджиева. Знаменосец на отряда е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана.
    В днешния ден областният управител Недялко Славов участва и в тържествения ритуал за откриване на възстановената паметна плоча на загиналите във войните от Смолян. Церемонията се проведе пред Гарнизонен военен клуб Смолян. Беше отслужена възпоменателна панихида в памет на загиналите от Архимандрит Висарион и бяха поднесени венци и цветя от официалните лица и граждани.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини