Бременна и възрастни драпат по стълбите в 8-етажен блок заради спрян асансьор

Спирането на асансьора в единия от входовете на блок 1-3 на улица „Цар Страшимир“ в Хасково, провокира гнева на обитателите. Тази сутрин съоръжението им било спряно заради непреминат технически преглед и липса на комуникационна система. В тази връзка днес по обяд живеещите в блока се събраха пред входа, за да изразят недоволството си.

Сред най-засегнатите се оказа бременна в осмия месец жена. „Наложи се днес момичето, пъхтейки, да се качва по стълбите до последния етаж на блока“, обясни нейната съседка Ганка Касабова.

Във вход „Д“ в сградата живеят и много възрастни хора. Една от тях – Жана Ганева, е с болки в коленете и едва не колабира в опит да се добере до жилището си на шестия етаж, възмущава се още съседката й Касабова.

Асансьорът във входа се поддържа от фирма „Лифт 68“. По думите на техниците, дошли днес на място, асансьорът трябвало да мине законния технически преглед до 24 април тази година. В този срок в него трябвало да има монтирана двустранна комуникационна система, заяви техникът Стоил Русинов. Тъй като това не било направено, от фирмата залепили уведомление, че предстои спиране на асансьора, което било направено днес.

Русинов припомни, че изискването за поставяне на устройството, осигуряващо директна връзка с техника, е регламентирано в Наредбата за безопасна екплоатация и технически надзор на асансьори. Условието е всички комуникационни системи да бъдат монтирани в подемните съоръжения до края на 2017 г. Промяната бе направена след серия инциденти в страната, някои от които завършиха със смъртни случаи.

От поддържащата фирма предложили да монтират комуникационна система срещу 280 лева. По думите на Ганка Касабова сумата е прекалено висока и живеещите в блока нямали възможност да заделят средства. Тя намерила в интернет подобно устройство за 49 лева. „С монтажа ще излезе не повече от 150 лева, което е наполовина“, коментира жената. Тя се възмущава, че единствено техният асансьор е спрян, а другите в съседните входове и блокове си работели, макар масово да нямат такива устройства.

Домоуправителката на входа Манолка Манолова пък заяви, че фирмата няма правомощие да им спира асансьора. Това било в компетенциите единствено на службата по надзор. Тя допълни, че по нейни наблюдения такива устройства липсват в обществените сгради, където асансьорите си работят безпроблемно и се ползват от много хора всеки ден.

От „Лифт 68“ заявиха, че преди време са дали възможност на живеещите да си монтират устройството сами, но това не било направено. След пристигането на репортерите на Haskovo.net пред блока, асансьорът беше пуснат. Компромисно, обясниха техниците. Управителят на фирмата Янко Полянов заяви, че поддържат около 100 асансьора в Хасково и никой до този момент не е отказал да се монтира телефонна връзка. Той допълни, че тази вечер е предвидено общо събрание във входа, на което ще присъства човек от фирмата и се надяват да стигнат до консенсус.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която отговаря за асансьорите в обществените и административните сгради заявиха, че в Хасково има 470 асансьора и вече във всички има монтирани такива устройства. Контролът в жилищните сгради се извършва от лицензиран надзор от няколко фирми и обобщени данни няма.

Анета Кутелова


7 коментара

 • 1
  00
  001
  20 -6
  17:39, 16-05-2018
  Като нямате пари за поддръжка вървете пеша!!!!!!На същата тази улица преди време стана инцидент с асансьор и загина човек!!!!!!Тези асансьори са от времето на бай Тошо и са опасни!!!!!!!!По онова време ги слагаха но ги поддържаха сега на никой не му пука на живущите явно още по-малко нали го има нали върви пък в какво състояние е няма значение - да няма точно на мен да се случи!!!!!!!
  • Ни
   Никодимчо
   12 -4
   18:44, 16-05-2018
   И как това устройство ще ги предпази от инцидент? Да не говорим, че 90% от тях не работят, а идеята бе само да се вземат едни пари. Техническият преглед е задължение на фирмата и никой не им е попречил да го извършат.
 • 2
  Кл
  Клиент на ЛИФТ-68
  15 -10
  17:50, 16-05-2018
  В България има закони и трябва да се спазват!Като нямат пари да вървят пеша!Фирмата няма никаква вина
 • 3
  То
  Тодор
  10 -4
  18:50, 16-05-2018
  И нашият асансьор не работише с години но да са живи и здрави двамата комшии единият почина преди година лека му пръст на даскала та ако не бяха те още щяхме да се катерим като маймуни по стълбите нагоре защото не ни се дават Пари бл.5 а те да ни се правят на тарикати били незнам какви но плащаш и се качваш или пеша
 • 4
  Ев
  ЕВРОАТЛАНТИК
  10 -2
  21:49, 16-05-2018
  Ами утре някой тарикат от СОФИЯТА може да нареди освен такова устройство да се монтира и телевизор или радио та като са в асансьора хората да не скучаят Може и това да стане ние вече сме толкова ИЗПЕРКАЛИ че вършим какви ли не ГЛУПОСТИ Но да са ни живи и здрави УПРАВЛЯВАЩИТЕ че без тях БЪЛГАРИЯ няма да я има То и сега си я нема деgpa8x
 • 5
  Пе
  пепа
  7 -3
  23:24, 16-05-2018
  Я се стегнете и не ревете......те са ви предупредили но нали можем само това да правим РЕВЕММММММ. И нашия вход 70% са пенсионери с минимални пенсии но успяха да отделят парички без да се оплакват като вас даже и хората занимавате.
 • 6
  До
  До клиента на Лифт
  4 -1
  08:05, 17-05-2018
  Господине да в България има закони! Но фирмата не постъпва спортменски прибира паричките слага устройства и не ги задейства под предлози разни и аз съм клиент на тази фирма нищо лошо но в случая и от нас получиха парички 280 лв. монтирана но не активираха устройството това е в блока на ул. Брегарлница 5 вх.А устройството е монтирано в месец април 25-26 мина прегледа асансьора но този така наречен паник бутон не работи е и как ще ни спаси да пази бог от злощастия как бихте ли ми отговорили?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Последни новини