МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата за първи клас. Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да влияят за приема в училище. "Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването", обясни пред bTV доц. Мария Трифонова от БАН.

Целта е да се прецени как бъдещият ученик обработва информация, дали формира категории, прости изречения и използва бъдеще и минало време. Няма грешни отговори, но има различните решения, които ще носят различни точки, а скалата е разработена след изследване с 6000 деца. Скрининг тестове има в много западни страни, а от края на 80-те години на миналия век и в България. 

Дете, което има специални образователни потребности и механизмът за него е различен, коментира Васил Николов, председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Според него тестовете могат да са по желание в забавачките, но не трябва резултатите или участието в тях да влияят на приема в училище.


Източник: bTV

1 коментар

 • 1
  Su
  Su
  0 0
  15:22, 16-05-2018
  ТОва е първи клас бе, доколкото си спомням в първи клас почваш да учиш не преди това. Аман от акънлии бати.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Последни новини