Извънземните може да съществуват в паралелни вселени

Ако търсенето на извънземен живот в нашата вселена удари на камък, може би си заслужава да обърнем внимание на друга вселена, съобщава Live Science.

Констатациите трябва да бъдат публикувани в два броя на списание "Месечни известия на Кралското астрономическо дружество" (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Според двете нови проучвания, съществува голяма вероятност, че планети с подходящи условия за живот биха могли да съществуват в една паралелна вселена - дори ако тази вселена се разкъсва от тъмна енергия.

Идеята, че нашата вселена е само една от многото, може би безкраен брой, други вселени, е известна като теория за мултивселената. По-рано учените смятаха, че такива паралелни вселени, ако съществуват, ще трябва да изпълнят изключително строг набор от критерии, които да позволят формирането на звезди, галактики и планети, подходящи за живот, като тези, наблюдавани в собствената ни Вселена. 

В новото проучване изследователите проведоха мащабна компютърна симулация, за да изградят нови вселени при различни начални условия. Те установиха, че условията за живот може да не са толкова строги, колкото се смяташе преди това - особено когато става дума за тайнственото въздействие на тъмната енергия.

Тъмната енергия

Тъмната енергия е загадъчна сила, пронизваща нашата Вселена. Може да се смята като антипод на гравитацията - докато гравитацията привлича материята, тъмната енергия я разпръсква и тъмната енергия печели с лекота това космическо противоборство.

Не само, че нашата Вселена се разширява, благодарение на постоянното, невидимо въздействие на тъмната енергия, но скоростта на това разширяване става все по-голяма и по-голяма с всеки изминал ден. Смята се, че тъй като във Вселената се появява все повече празно пространство, то се запълва с още повече тъмна енергия. Тъмната енергия е различна от тъмната материя, която е широко разпространена невидима форма на материята, смятана за отговорна за някои много странни гравитационни феномени около галактиките и галактическите клъстери.

Учените не знаят точно какво е "тъмна енергия" или как работи - някои смятат, че това е присъщо свойство на космоса - това, което Айнщайн нарича космологична константа - докато други го приписват на фундаментална сила, наречена "квинтесенция". Предполага се, че квинтесенцията може да бъде привличаща или отблъскваща в зависимост от съотношението на нейната кинетична и потенциална енергия. Други дори твърдят, че тя не съществува. Но каквото и да е, всеки трябва да се съгласи, че има нещо огромно - според най-добрите текущи оценки почти 70% от масовата енергия на нашата вселена може да бъде е от тъмна енергия.

Това количество, независимо по каква причина, е в точното съотношение, което да позволи образуването на галактиките и появата на живот. Смята се, че ако живеехме във вселена с твърде тъмна енергия, пространството ще се разширява по-бързо, отколкото галактиките биха могли да се образуват. Твърде малко тъмна енергия и гравитацията ще свие всяка галактика преди животът да има шанс да се появи.

Но въпросът колко тъмна енергия е "прекалено много" или "твърде малко" е тема за разискване - и това е въпросът, на който авторите на новите изследвания се надяват да отговорят.

"Животът винаги намира начин"

Симулациите са създадени по проекта EAGLE (Evolution and Assembly of GaLaxies and their Environments - Еволюция и образуване на галактики и техните среди) и са една от най-реалистичните симулации на наблюдаваната Вселена, подчертава ЕurekАlert.

С нейна помощ в няколко експеримента един международен екип изследователи от Англия, Австралия и Холандия симулира раждането, живота и евентуалната смърт на различни хипотетични вселени. Във всяка симулация изследователите коригираха количеството тъмна енергия, присъстваща в тази вселена, варираща от нула до няколкостотин пъти повече от количеството й в собствената ни вселена.

Добрата новина е, че дори във вселени с 300 пъти повече тъмна енергия от нашата, "животът ще намери начин" (думи на Малкълм от филма "Джурасик парк").

"Нашите симулации показаха, че ускореното разширяване, движено от тъмната енергия, едва ли оказва влияние върху раждането на звездите, а оттук и върху годните за възникване на живот места", обяснява Паскал Елахи (Pascal Elahi), изследовател от Университета на Западна Австралия. "Дори увеличаването на тъмната енергия много стотици пъти може да не е достатъчно, за да създаде мъртва вселена".

Това е добра новина за любителите на извънземния живот, но не и на теорията на мултивселената.

Трябва да търсим нов закон на физиката

Изследователите заявиха, че резултатите им са неочаквани и биха могли да бъдат проблематични, тъй като те поставят под съмнение способността на теорията на мултивселената да обясни наблюдаваната стойност на тъмната енергия в нашата Вселена.

Според изследването, ако живеем в мултивселе, бихме очаквали да наблюдаваме много повече тъмна енергия, може би 50 пъти повече, отколкото виждаме в нашата Вселена.

Въпреки че резултатите не изключват съществуването на паралелни вселени, изглежда, че малкото тъмна енергия в нашата Вселена може да бъде по-добре обяснено от все още неизследван закон на природата.

"Формирането на звезди в една вселена е битка между привличането на гравитацията и отблъскването на тъмната енергия" - заяви професор Ричард Бауър (Richard Bower) от Института за изчислителна космология към Университета в Дърам. "Ние открихме в нашите симулации, че вселените с много повече тъмна енергия от нашата могат спокойно да формират звезди. Защо тогава има толкова малко количество тъмна енергия в нашата Вселена?"

"Мисля, че трябва да търсим нов закон на физиката, за да обясним тази странна особеност на нашата Вселена, а теорията на мултивселената не прави много, за да опази комфорта на физиците".

Разбира се, намирането на нови закони на физиката е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Учените няма да се откажат лесно - но може би, трябва да започвнат да търсят и в паралелни вселени някакъв интелигентен живот.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини