"Дигитален гараж“ на Google ще обучи 15 хиляди българи

44 на сто от гражданите на Европейския съюз нямат нужните дигитални умения, а 7,5% от работната сила на ЕС са безработни. В същото време до 5 години 90 на сто от работните места ще изискват някакво ниво на цифрови умения, обяви Анетe Крьобер-Риел, старши директор „Публични политики и връзки с правителствата“ в Google, при официалния анонс на следващия етап на инициативата на компанията „Grow with Google“ у нас.

Благодарение на масовото навлизане на автоматизацията във всички сфери на бизнеса и икономиката, ще бъде променен съществено начинът на работа, като заедно с това се очаква да бъдат разкрити 21 млн. нови работни места в рамките на ЕС, посочи представителят на Google. Инициативата на компанията обхваща Стария континент и цели да повиши нивото на цифрови умения сред европейците, като основната й обучителна програма е т.нар. „Дигитален гараж“.

От старта на инициативата в Европа през 2014 г. до момента са обучени безплатно на цифрови умения 3 млн. индивидуални участници и малки бизнеси в целия континент. Само за България обучените на цифрови умения са 26 хиляди. От тях 17 на сто са малки бизнеси, 54 процента – търсещи работа, а 29 на сто – търсещи нови знания.

21% от участниците в програмата споделят, че са намерили работа или са наели нови служители, 65 на сто са по-уверени в своите цифрови умения и професионално бъдеще, а 25 процента от компаниите са спечелили нови клиенти. Основно обучението у нас се търси и ползва от малки бизнеси – 87% са компаниите с по-малко от 10 служители, както и от студенти (23 на сто) и наети служители или хора на свободна практика, търсещи нови знания (69%).

Платформата „Дигитален гараж“ предлага набор от уроци за основите на дигитален маркетинг, които са достъпни както онлайн, така и чрез присъствени обучения. Онлайн платформата на Google е достъпна на 27 езика в 32 европейски държави.

„От днес Дигитален гараж стартира нов етап в развитието си в България“, обяви Григорис Зарифополус, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google, по време на дискусия на тема „Цифрови умения – нови възможности за развитие на местните бизнеси“, последвала официалното обявяване на новия етап на инициативата.

„Малките и средни предприятия трябва да са подготвени да извлекат ползи от Индустрия 4.0 и това е една от съществените причини Министерството да подкрепя инициативата на Google“, каза зам.-министър Александър Манолев

„Освен онлайн обучение през актуализираната и осъвременена платформа Дигитален гараж ще засилим фокуса и върху обученията лице в лице и роудшоу събитията с включени семинари и срещи с местните бизнеси в страната“, коментира Григорис Зарифополус. До края на годината се предвижда в рамките на инициативата да бъдат посетени 37 града на България и обучени 15 хиляди души.

„Grow with Google“ у нас се подкрепя от Българската търговско-промишлена палата, която подпомага инициативата с инфраструктура, контакти и логистика за обученията. Почти от самия старт на инициативата у нас неин партньор е платформата Move.bg, съвместно с която е организирано и първото роудшоу в рамките на проекта за миналата година, както и редица срещи с бизнеса.

Като партньор на инициативата вече се включва и образователната институция СофтУни, с чиято помощ ще се провеждат семинарите и обученията в страната, уточни Григорис Зарифополус. Програмата у нас се провежда под патронажа на Министерството на икономиката.

„Дигитализацията на глобалната икономика е факт, а Индустрия 4.0 е следващата индустриална революция, която ще промени съществено пазара на труда“, коментира Александър Манолев, зам.-министър на икономиката. По неговите думи 316 хиляди са в момента в България малките и средните предприятия и те съставляват близо 99,9 на сто от всички нефинансови предприятия в страната.

„Малките и средни предприятия трябва да са подготвени да извлекат ползи от Индустрия 4.0 и това е една от съществените причини Министерството да подкрепя инициативата на Google“, уточни зам.-министърът.

В момента министерството разработва ваучерна схема с цел подпомагане развитието на малките и средните предприятия в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Целта е тези предприятия да имат улеснен достъп до финансова помощ за внедряване на ИКТ“, допълни Александър Манолев.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини