Делян Добрев за АЕЦ "Белене" и "Марица Изток"

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев смята, че парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да няма държавна гаранция за проекта. Пред БНР Добрев посочи още, че очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени.

Условието, по думите на Делян Добрев, ако ще се строи АЕЦ "Белене", е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции. За да бъде избран такъв инвеститор обаче трябва да се започне от процедурата.

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерски съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори. Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към, опити за решаване на казуса с това съществуващо оборудване," каза още той.

За дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-Изток" Добрев заяви, че "договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината."

За да може енергийният регулатор да се произнесе по сделката за "ЧЕЗ" в България, са необходими нови законови промени до месец-два . Трябва също да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки, каза Делян Добрев.

Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та", каза още председателят на парламентарната енергийна комисия.
 


Източник: БНР

2 коментара

 • 1
  Ел
  ЕЛЕксперт
  0 0
  15:15, 14-05-2018
  Делян Добрев вместо да дава съвети кой да построи АЕЦ "Белене"да отговори защо искат да го съдят за съ-щата АЕЦ? Първо трябваше да попита колегата си Драгомир Стойнев колко подкуп взе от Руснаците за да
  подпише договора няколко часа преди да стане от министерския стол. Той също не може да не знае ,че корпусите на блоковете където ще се монтират реакторите са компрометирани и сега трябва да се срутят и направят на ново. Трябва също да знае ,че България има излишък на електроенергия и че енергията от тази АЕЦ ще е толкова скъпа , че няма кой да я купи.Напълно го разбирам но не бива младо момче да се подлага на Ядрената мафия и да и служи.Няма да му се плати защото само го използвуват в момента и след това ще го изхвърлят от играта.Този проект е политически и е подплатен с много корупция и плащане от руска страна.Няма да се намери такъв частен инвеститор който да рискува да вложи пари ,които за векове нама да може да си върне,ако Българската държава не му гарантира високи изкупни цени на енергията ,като на Т.Н.Американски централи ;Соларни паркове и ВЕИ. За това съгласие руснаците също ще платят на някой за да стане.Парите за подкупите ги вземат от нас чрез Лукоил и скъпия газ където генерират огромни печалби.Та затова искам дакажа на Делян Добрев да се спре защото се очаква и други да дойдат на власт и тогава ще трябва наистина да отговаря на още повече въпроси които не са тема до това малко мнени по въпроса.
 • 2
  Ба
  Банго Васил
  1 -1
  21:05, 14-05-2018
  АЛО експерта ти може и да си прав но и да се смени властта на ДЕЛЯНЧА няма кой да дири СМЕТКА предполагам че това си го разбрал от предхождащите 30 години Наш ДЕЛЯНЧО е намерил село без кучета и затова ходи без ТОЯГА както всичките ни крадци --грешка --политици като почнеш от Луканов та свършиишдо БОЙКО Руснаците направили това направили онова ами тия КРАДЦИ АМЕРИКАНЦИТЕ да не би да ни хранят само с БАНАНИ


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини