Хората с тази група кръв е три пъти по-вероятно да умрат от тежка травма

Тежко ранените пациенти с нулева кръвна група е почти три пъти по-вероятно да умрат от пациенти с друга кръвна група, според проучване, публикувано неотдавна в списанието Critical Care, цитирано от IFLScience.
Екип изследователи, водени от Ватару Такаяма (Wataru Takayama) от Токийската медицинска и стоматологична болница в Япония, сравнява смъртността между пациенти с тежки травми от различните кръвни групи - А, В, О и АВ.
В проучването са включени над 900 пациенти, приети в един от двата медицински центъра за спешна медицинска помощ в Япония между 2013 г. и 2016 г..
Докато пациентите от група О са със смъртност от 28%, при всички други кръвни групи заедно е 11%.
Изследователите подозират, че този стряскащ контраст се свежда до нещо, наречено фактор на фон Вилебранд (von Willebrand factor), агент за кръвосъсирването, който хората с кръвна група О имат на по-ниски нива от тези с другите видове кръв. Относителният дефицит на фактора на фон Вилебранд може да повиши честотата на кръвоизливите - когато кръвта изтича от разкъсан кръвоносен съд - и поради това увеличава риска от смъртност при тежки наранявания. 
Макар че няма нищо, което да се направи, за да се промени този неприятен факт, Такаяма и неговият екип обясняват, че познаването му може да помогне на персонала на спешните отделения за ограничаване на риска при тежки травми. Също така трябва да се има предвид, когато се прилагат спешни трансфузии, особено след като хората с O отрицателна група се считат за универсален донор. Това е най-търсената кръвна група, защото е съвместима с всички други видове кръв, което означава, че всеки може да получи кръвопреливане или кръводаряване от човек с нулева група. 
"Резултатите ни също така повдигат въпроси за това как спешната трансфузия на червени кръвни клетки от тип О към тежка травма може да повлияе на хомеостазата, процесът, който води до спиране на кървенето и ако е различна от кръвната група на реципиента", заяви Такаяма. "Необходими са допълнителни проучвания, за да се изследват резултатите от нашето изследване и да се разработи най-добрата стратегия за лечение на пациенти с тежки травми."
Необходими са повече изследвания, за да се потвърди теорията на фон Вилебранд, както и да се види дали и какви различия съществуват между другите кръвни групи (A, B и AB), да не говорим за разликите (ако има такива) между отрицателните и положителните кръвни групи , Авторите също така предупреждават, че участниците са били само японски пациенти и следователно резултатите може да не се прилагат за всички етнически групи. 
Нулевата кръвна група за САЩ и в редица други страни (при перуанските индианци тя е 100%) е най-разпространената, но в България е втора с 32%, след група А, която е 44% .
Въпреки че нулевата група изглежда, че може да увеличи риска от кръвоизлив, тя също така намалява опасността от смъртоносно съсирване.

Източник: offnews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини