Румънският премиер отказа да подаде оставка заради "тайната" договорка с Израел

Румънският премиер г-жа Виорика Денчиле заяви, че не възнамерява да подава оставка. „Категорично не, заяви тя в интервю тази вечер по телевизия "Румъния ТВ".

"Не виждам никакви причини да си подавам оставката, защото ме подкрепя управляващата коалиция, защото смятам, че тези три месеца имах дори резултати. Президентът няма пълномощията да прати премиера в оставка... Вероятно президентът не харесва Виорика Денчиле, но служебните отношения между правителството и президента трябва са съществуват и смятам, че президентът трябва да преразгледа подхода си. Ако той не направи това, аз ще продължа по-нататък, имам подкрепата на управляващата коалиция и на парламента“, изтъкна Денчиле.

В петък румънският президент Клаус Йоханис заяви, че снема доверието си от премиерката и поиска оставката й.

Причината е приетият от правителството секретен меморандум за преместване на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим и визитата на Денчиле в Йерусалим на 25-26 април. Йоханис окачестви този меморандум като „голяма грешка“ и обвинил премиерката в отказ от "лоялно сътрудничество". В конфликта за преместването на посолството управляващата коалиция подкрепя премиерката, която може да бъде отстранена само от парламента. Опозицията обаче заяви, че подготвя вот на недоверие на правителството. Според нея външната политика на Румъния се определя от президента, а с намесата си в тази сфера без съгласуване с държавния глава Виорика Денчиле е създала конституционен конфликт.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини