Майк Помпео стана държавен секретар

Американският Сенат гласува и одобри кандидатурата на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар. 

Помпео спечели доверието на Тръмп след една година в ЦРУ, но беше обвинен от демократите, че е твърде агресивен спрямо мюсюлмани и хомосексуалисти.

След като номинацията едвам премина през Комитета по международни отношения в Сената, позицията на Помпео беше лесно затвърдена от целия Сенат с 57 гласа „за” и 43 гласа „против”, като шепа демократични сенатори, намиращи се в трудно положение, гласуваха „за”. 

Помпео замести Рекс Тилърсън, който беше уволнен през март.

Потвърждението дойде навреме за Помпео, за да води делегацията на САЩ по време на разговорите на външните министри в Брюксел този уикенд. Както и да се занимава с организацията на срещата на върха между Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в следващите месеци.

Пресслужбата на Белия дом публикува снимки от тайната среща между бившия директор на ЦРУ и настоящ държавен секретар на САЩ Майк Помпео и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Бившият шеф на ЦРУ свърши отлична работа и помогна на президента Доналд Тръмп да оглави усилията по ядрено разоръжаване на Корейският полуостров, написа в "Туитър" говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя отбеляза, че срещата се е състояла в началото на април.

Самият Доналд Тръмп съобщи, че на 18 април Майк Помпео е провел лична среща с Ким.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини