Тайната руска частна армия в Сирия е разкрита

Армията, подпомагаща сирийските правителствени сили на Башар Асад, използва военна база в Русия, съобщава "Ройтерс". репортери на агенцията съобщават за три случая, когато групи мъже са били прехвърлени от Дамаск във военна база в Молкино, Краснодар. 

Молкино е в Югозападна Русия, където е базирана Десета руска бригада "Специални сили", според информация на сайта на Кремъл.

Информацията за базата и полетите е рядко доказателство за тайна руска мисия в Сирия.

Кремъл обяви, че няма нищо общо с руските граждански полети в Сирия. На 14 февруари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в Сирия може и да има руснаци, но "те не са част от въоръжените сили на Руската федерация". Той призова "Ройтерс" да се обърнат към военното министерство, когато беше запитан защо граждански полети в Сирия са с дестинация до военна база. Министерството не е коментирало информацията.

Повече от 2000 руски наемници се бият в редиците на сирийските сили, според източницина агенцията, сред които и наемник. Наемниците били превозвани от сирийския авиопревозвач Cham Wings, твърдят източниците.

Репортери на "Ройтерс" засекли чартърен полет от Дамаск при кацането му на гражданско летище в Ростов на Дон на 17 април и проследили група цивилни, илезли от терминала не през използвания от обикновените пътници изход. Те потеглили с три автобуса от място, което предимно се използва от летищния персонал, на юг към село Молкино. Това било засечено от репортер на "Ройтерс" и на 25 март и 6 април.

Според източници на "Ройтерс", руските наемници използват тренировъчен лагер в Молкино от началото на войната в Източна Украйна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини