Комбинации от храни, които забавят метаболизма

Проблемите с храносмилането са вече толкова чести, че почти се считат за нормални. Разбира се, погрешно. Най-честа причина за забавения метаболизъм е неправилното комбиниране на храните в едно хранене.

Поради липса на време или по невнимание често приемаме едновременно храни, чието комбиниране изисква повече време, за да бъдат тези храни успешно преработени в стомаха и червата. В резултат се появяват оплаквания като тежест и дискомфорт в стомаха, подуване и др. За успешна превенция на проблемите с метаболизма е добре да се придържаме към някои основни препоръки, изключващи комбиниранеот на определени храни в едно меню.

Комбинации от храни, които забавят метаболизма, когато се консумират едновременно

Животински протеини с въглехидрати
Това е комбинацията, която най-силно затормозява храносмилателните процеси. Приемът на животински белтъчини и храни, богати на въглехидрати, в едно хранене изисква едновременна секреция на различни типове ензими, които може взаимно да неутрализират активността си. Така, едновременната консумация на тези хранителни продукти обикновено води до усещане за тежест, защото те престояват по-дълго по протежението на храносмилателния тракт, част от тях ферментират и отделят допълнителни газове.

Въглехидрати с плодове
Въглехидратите са единствения тип хранителни вещества, които не са препоръчителни за едновременен прием заедно с плодове. Причината е във факта, че плодовете са богати на прости захари, които се разграждат и усвояват много бързом и насищат кръвта с глюкоза. Така организмът на практика няма нужда от допълнителен източник на енергия и останалите приети въглехидрати се трансформират в мазнини за мастните депа или престояват по-дълго в чревния тракт, създавайки дискомфорт, повишено образуване на газове в червата.

Еднакви типове протеини
Основните източници на протеини в менюто ни са животински или растителни продукти. И докато комбинирането на двата различни типа белтъчини в едно хранене не е проблем, то диетолозите съветват да не се комбинират едновременно два растителни или два животински източници на протеини. Това означава, че меса и бобови култури например може да се приемат в едно хранене, но не и месо с млечни продукти или бобови храни с ориз или ядки.

Като допълнителна грешка при комбинирането на храни, която може да забави метаболизма, се посочва приемът на големи количества течности по време на хранене. Причина за това е евентуалното разреждане на храносмилателните сокове и декативирането на ензимите в стомаха и червата. Това ще накара организма да задържи храната по-дълго време в опит да я преработи и усвои пълноценно, а това ще породи и съответните усещания за стомашен дискомфорт.

 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини