Камарата на лордовете с ново поражение срещу закона за Брекзит

Със 316 гласа "за" срещу 245 "против" Камарата на лордовете - горната камара на британския парламент подкрепи предложението за запазване на Хартата на Евросъюза за основните човешки права след Брекзит.

Само преди седмица Камарата на лордовете поискаха Острова да остане в Митническия съюз. Общо три промени бяха приети в горната камара.

Според анализатори това е лоша новина за правителството, тъй като се предполага, че ще има редица промени в проектозакона за напускане на ЕС, когато бъде върнат в Камарата на общините около 21 май.

Британското правителство се изправя пред ново поражение по законопроекта за напускане на Европейския съюз в парламента, прогнозират местни медии.

Хартата, която е отделно от Европейската конвенция за човешките права, формулира редица граждански, политически и социални права за гражданите от ЕС. Митническият съюз е един от основните механизми за функциониране на ЕС.

В четвъртък депутатите в Камарата на общините ще гласуват по одобрената миналата седмица в горната камара на паралмента поправка за оставане в митническия съюз. Представител на опозиционната Лейбърстка партия заяви след вота, че това е пореден сигнал за министрите, че трябва да преосмислят подхода си към Брекзит.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини