Бизнесът обещава 2500 лв. заплата и стипендии за гимназистите

    Професионалните гимназии от региона на Хасково и бизнеса са поканени от областния управител Станислав Дечев, за да представят възможностите за обучение на бъдещите гимназисти и за реализацията им. Информацията ще бъде достъпна в рамките на първата по рода си в региона Седмица на професионалното образование.

    Във фоайето на Областната администрация в следващите пет дни ще тече истинско ревю на учебните заведения, специалностите и производствените предприятия. Представят се 8 професионални гимназии и 6 от водещите фирми в област Хасково. Седмицата ще бъде съпътствана и с атрактивни презентации от страна на работодателите.

    Форумът, който е организиран със съдействието на Регионалното управление на образованието в Хасково, е адресиран към учениците и техните родители.

    Този форум е съвсем резонен, тъй като в България отдавна се говори за ранно професионално ориентиране, но сякаш доскоро нищо в тази посока не се случваше. Затова Хасково дава добър пример.

    Последното изследване за съответствието между професионалното образование и профила на икономиката на Института за пазарна икономика показва, че в някои райони професионалното образование е самоцелно и не отговаря на нуждите на производството и предлаганите услуги. Според скалата за изчисление коефицентът на съответствие е от нула до 100 точки, като 0 т. показва максимално отклонение, т. е. абсолютно разминаване на професионалното образование с профила на икономиката, а 100 т. показва пълно съвпадане на професионалното образование с профила на икономиката. Хасковска област е с 50, 2 точки.

    „Проблемът, за за който само говорехме доскоро, вече е факт. Днес бизнесът има изисквания към образованието, на което то не може да отговори. Затова тази година с план-приема за гимназиите в Хасковска област сме се опитали да отговорим на пазара на труда. Вярвам, че ще успеем. Тази Седмица на професионалнато образование е малка крачка, но с нея ще вървим напред“, посочи при откриването на форума областният управител Станислав Дечев и призова присъстващите ученици да поканят на представянето и своите родители.

    „Смятам, че нашите деца са най-добрият критерий, по който бъдещите гимназисти могат да съдят за нивото на едно училище. “, категорична е директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство Мариела Златева.

    От години наред се говори за ранно кариерно ориентиране в България правят се крачки, но все още съвсем малки, към това, затова и присъствието им тук, с част от учениците, е важно“, споделя директорът на Основно училище „Алеко Константинов“ – Димитровград Дорина Желязкова. „Подобен форум е добър, защото ние ще запознаем с възможностите, които се предлагат за продължаване на образованието родителите. А те, ако желаят, могат сами да дойдат в рамките на тази седмица да резгледат и да зададат въпросите си към всички професионални училища. Защото е важно детето да намери точното си място, там, където ще се чувства най-добре и ще бъде удовлетворено от своите действия вбъдеще. “

    Сред дошлите да проучат вариантите, които им с предлагат за продължаване на средното образование, са и седмокласничките от училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково Ергюн, Дарина Димиторва и Йоана Бойдева. И на трите им предстои смяна на училището. Все още не са решили окончателно къде ще се насочат. До днес са настоявали да учат по-усилено английски език, затова смятали да се пробват в Езиковата гимназия.

    На форума обаче момичетата споделиха, че са силно впечатлени от някои от специалностите в професионалните училища, и от представените от тях награди, спечелени от настоящите им ученици. „Може да се насочим към професия, а езика да изучаваме паралелно. Видяхме доста интересни професии, които се предлагат от училищата тук. Ще говорим с родителите си и ще ги доведем и те да разгледат“, признаха трите приятелки.

    Именно за получаване на точната информация, която ще изиграе и важна роля при избора, организирането на професионални борси е важно, смята Емил Заимов, мениджър „Продажби“ в едно от предприятията, които участват с презентации в областна администрация. „Смятам, че професионалното образование в Хасково е на доста добро ниво. Предимствата за един млад човек са много – излизаш на 19 години с чужд език, с подготовка по общообразователните предмети и с професия. Готов си за пазара на труда или пък за университета, където да награждаш в избраното вече професионално поприще, а не да стартираш в него от нулата“, казва представителят на бизнеса. За да могат младите хора да се запознаят още по-добре с възможностите, които им се предлагат, работодателите организират и Дни на отворените врати на предприятията. На тях отново със специална покана са родителите.

    „Тази борса е крачка на областния управител на Хасково, който изпълнява обещаната подкрепа по време на подписването на Меморандума за сътрудничество между регионалния бизнес и професионалните училища през февруари“, смята и Стефан Димитров, който е представител на една от фирмите в борсата и регионален председател на работодателската организация КРИБ.

    „Сигурен съм, че през следващите години заплатите, които ще се дават от фирмите, представени тук, ще надминават 2 500 лева на месец. И това не е оптимизъм, а е реализъм.

    Макар че създаването на нови продукти през последните години се съсредоточи основно в големите индустриални центрове, като Пловдив, София, Бургас, смея да кажа, че и в Хасковски регион има предприятия, които създават иновативни продукти. И това са продукти с висока добавен с тойност, с бъдеще, не само за областта, а и за цялата страна. Но за това трябва да имаме квалифицирана работна ръка. Затова за бизнеса е важно тези, които ще учат в професианалнато образование, да направят осъзнат избор“, посочи Стефан Димитров и уточни, че сред работодателите се говори все за все по-сериозно развързване на кесиите за стипендиантите среднисти, като част от подкрепата ще стига размера на минималната заплата. „И това ще се случи, работодателите ще го направят, не само защото тези кадри след това ще работят за тях, а и защото подхождат с мисъл към бъдещото развитие на индустрията в региона“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Тт
      Ттт
      30 -1
      17:13, 23 апр 2018
      Кадри за 500-600 лв няма общака иска вече1000
    • 2
      Вя
      Вярващ
      30 -2
      17:22, 23 апр 2018
      Ще ти купя колело ама друг път
    • 3
      Jo
      John
      29 -4
      17:24, 23 апр 2018
      ако мама ти е работодател може и 25 000 да ти даде!
    • 4
      Co
      COSANOSTRA
      16 -1
      19:45, 23 апр 2018
      Какво обещавате вие бе бедняци, какъв бизнес сте вие.. утрепки
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      8 -2
      20:07, 23 апр 2018
      Тия красиви деца цял ден излизаха да пушат под липите на паркинга.Голяма работа са.
    • 6
      Ха
      хасковлия
      19 -1
      20:28, 23 апр 2018
      2500 за пет или шест месеца?
    • 7
      Ча
      Чакайте светлото бъдеще
      17 -1
      20:42, 23 апр 2018
      2500лв.Заплата.Страхотен виц!
    • 8
      Пл
      Пламен Петров
      14 -1
      22:12, 23 апр 2018
      Кой хлопа в този късен час?
      Аз хлопам каза Цецо.
      Торбичка носиш ли за нас?
      Донесох! шепне Цецо.
      Навън да дойда, да броим
      Ела де – вика Цецо.
      Нощес не можем да заспим!
      Ще можем!- смига Цецо.
      За Партийката, пет на сто
      Добре е – кима Цецо.
      За тебе също пет на сто!
      Тъй вярно!- мрънка Цецо.
      Останалото е за мен.
      За тебе – хлипа Цецо.
      Ще ми дотрябват някой ден
      Ще трябват!..- рече Цецо.
      Така по братски се дели!
      По братски?- пита Цецо.
      За нови порции върви!
      Поемам- смънка Цецо.

      19.04.2016г.
      Пламен Петров
    • 9
      Os
      OSMAN
      7 -1
      22:35, 23 апр 2018
      Брееееей.2500 лв заплата.Още утре ще се върна от Германия.
      • До
        до осман
        4 -1
        09:33, 24 апр 2018
        не се връщай осман. по-добре е да си останеш там. мерси съм от такива като тебе
    • 10
      Ко
      Компакт
      9 -1
      01:41, 24 апр 2018
      Бре егати и вицовете къде са тия заплати 2500 нещастници и не лъжете така нагло децата в очите ..... В скоро време самите вие умници ще се чудите откъде хора да намерите за 550 лв. Да ви работят. С пълна газ изчезвайте от България навън поне такива дерибеи липсват.
    • 11
      Вс
      Всевишния Кенанец
      4 0
      11:14, 24 апр 2018
      Бизнеса гледа само да трупа..още година, две и в Хасково няма да останат млади хора...сервитьорки, магазинерки, всичко ще е пенсионери, строителите ще са ц*****, сега се учат на санирането...а тези 2500лв на обещания са много лесни...но на годишна база са си 30000 ...е с своя манталитет хасковските "бизнесмени" предпочитат да купят 12годишен мерцедес втора трета ръка, отколкото да ги платят като заплати. Кви са тези глупости който лансирате 2500 заплати?!?!?!
    • 12
      Ге
      Георги
      4 0
      12:59, 24 апр 2018
      Много хубава статия! Но всички вие, които хулите прочетохте ли добре заглавието и по-точно думата ''ОБЕЩАВА'' !!! Тук се крие разковничето! Едно е да обещаваш друго е да го направиш! На обещания се наслушахме вече 28 години!!! Всеки обещава светло бъдеще, а положението става все по лошо. И аз мога много неща да обещая, но едва ли ще ги изпълня.
    Последни новини