Здравни инспектори и общопрактикуващи лекари на протест

Здравни инспектори и общопрактикуващи лекари излизат на протест в столицата. Служителите на регионалните здравни инспекции в страната ще протестират от 13.00 часа пред Министерството на здравеопазването. Причината за протестните им действия са ниските им заплати.

Здравните инспектори искат бърза промяна на Наредбата за заплатите на държавните служители в сектора. Според тях действащата в момента ограничава реалното повишаване на трудовите им възнаграждения. Организирани са протести и в Регионалните здравни инспекции по места.

В 12.30 часа пред НДК ще започнат протестите на общопрактикуващите лекари, които настояват за намаляване на административните им задължения. Според тях именно те оказват негативно влияние върху обслужването на пациентите.

Лекарите настояват за законодателна промяна, с която да отпаднат отчетите с описите на касовите бележки. Те искат и всички освободени от потребителска такса да я заплащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции. Семейните лекари са на мнение, че потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата. Според тях трябва да отпадне и 24-часовото им разположение на пациентите. Протестите ще се проведат по време на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС, които ще обсъдят здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата.

 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Па
    ПАЦИЕНТ от провинцията
    5 -2
    14:28, 23 апр 2018
    Ние , пациентите искаме съвсем да отпаднат личните лекари. Едно безсмислено звено от некадърни доктори, които искат да печелят от потребителски такси и държавна помощ. С нищо не помагат на болния, даже повече го объркват с некомпетентността си. Не могат да познават всички заболявания на човешкия организъм, за до го лекуват и то адекватно. С мехлемчетата и хапченцата които изписват само задълбочават заболяванията. Какви протести, какви пет лева. Да останат само специалистите. Пък и не знам да има бедни лични лекари. Всички имат вили по курортите и карат нови коли.
  • 2
    Ye
    yes
    0 0
    12:21, 24 апр 2018
    трябва
Последни новини