Съдът решава за мярката за неотклонение на Иванчева

Очаква се днес прокуратурата да поиска постоянен арест за кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Заявка, че обвинението ще настоява за най-тежките мерки за неотклонение на двете, направи вчера ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Дали те ще останат за постоянно в ареста ще решава съдът. В четвъртък един от защитниците на кметицата – Марин Марковски, съобщи пред „24 часа“, че днес в спецсъда ще има дело за определяне на мярката за неотклонение на Иванчева.

Тя и Петрова бяха задържани във вторник в центъра на София. Преди месеци предприемач подал сигнал, че го изнудват и това довело до ареста на кметицата тази седмица, като в колата, в която пътували тя и заместничката й, бяха открити 56 000 евро белязани пари.

По данни на обвинението, огласени в сряда, след „пазарлък“ е бил поискан подкуп от предприемача от 500 000 лева, като първата вноска била в размер на 70 000 евро. Подкупът трябвало да бъде даден чрез посредник. Тъй като изнудваният бил „с европейска мислене“ според обвинението, подал сигнал. Той осигурил и сумата, която да бъде белязана и впоследствие дадена на Иванчева, разказаха разследващите. Подкупът бил предаден и после били задържани двете ръководителки на местната администрация в "Младост" и посредникът – предшественик на Иванчава, у когото останали 14 000 евро. След задържането си той направил самопризнания.


При акцията, която е съвместна между специализираната прокуратура и комисията за борба с корупцията, са използвани специални разузнавателни средства, а шефът на спецпрокуратурата сподели, че има записи, които били „мечта за всеки прокурор“.
 
Иванчева е обвинена за получаване на подкуп в особено големи размери, а заместничката й и посредникът – за помагачи. Арестът на Иванчева, която бе държана с белезници на обществено място в продължение на часове във вторник, предизвика остри реакции. От прокуратурата обясниха, че това се наложило във връзка с разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.
 
В публикация в профила на Иванчева във Фейсбук се твърди, че „това било клопка“ и парите били оставени „ей така в багажника“. В текста в социалната мрежа от деня на задържането се пита „Сготвена ли беше Иванчева“. В текста се твърди, че това е „скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си“.

Шефът на спецпрокуратурата коментира по повод тези твърдения, че се надява защитата на кметицата да има по-сериозни версии.
 
Днес прокуратурата ще поиска, а съдът трябва да реши дали Иванчева и заместничката й да останат за постоянно в ареста. Още не се знае каква мярка за неотклонение ще иска обвинението за посредника в случая.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини