Евродепутатите единодушни за скандала с Facebook

С рядко срещано единодушие евродепутатите се обединиха днес около позицията, че случилото се с Facebook и Cambrige Analytica e с ужасен мащаб, престъпно използване на лични данни и има значима етична страна.

Еврдепутатите обсъждат днес защитата на личните данни и запазването на неприкосновеността на личния живот на гражданите след скандала със социалната мрежа. В много от изказванията бе посочено, че г-н Зукърбърг трябва да се яви и да обясни какво прави, а Facebook да отговаря за стореното.

Повечето от потребителите на Facebook са в Европа, това са милиони хора - повече, отколкото в САЩ и Канада. Недопустимо е техните данни да бъдат предоставяни от самата платформа и използвани неизвестно за какво, още повече - за политически манипулации по време на избори. Европейската централа на Facebook e в Ирландия и е редно да се повдигне въпросът за данъците, също.

По време на изказванията евродепутатите подчертаха колко е важна защитата на личните данни, как хората тепърва ще осъзнават това и че ЕС създава световен еталон с влизащия в сила регламент.

Facebook е обвинена, че е позволила на Cambrige Analytica да се сдобие с данните на милиони потребители без тяхно разрешение, за да насочи към тях конкретни послания по време на президентските избори в САЩ от 2016 г. Информацията от профилите на 87 милиона потребители е била на разположение на компанията. От тях 2.7 милиона са в ЕС, Евродепутати питат къде е тази информация. Facebook треябва да отговори и за данните събирани за хора, които даже нямат регистрация във тази социална мрежа.

В изказванията прозвуча и желание да не се политизира  интернет и да се защитят потребителите от следенето.

За евродепутатите няма съмнение, че такава е имало, стана ясно по време на свободните изказвания.

Електронното лично пространство е приоритетно, каза в заключение заместник-министър Моника Панайотова, от името на председателството на Съвета. Тя подчерта важността на проблема, благодари за оживения дебат и каза че ще предаде всичко казано от евродепутатите на Съвета (старателно си водила записки). Целта е да бъдат създадени прозрачни практики за защитата на личните данни на хората в единния електронен пазар. През юни ще има резултати по личното електронно досие.

Случаят Facebook и Cambrige Analytica е важен що се отнася до защитата на личните данни. Европейската демокрация трябва да бъде устойчива, трябва да има критично мислене и компютърна грамотност, така ще се защитим срещу манипулацията на нашите общества, каза още Панайотова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини