Разкриха тайната на супервулканичните изригвания на Йелоустоун

Той е една от най-красивите гледки на планетата – супервулканът Йелоустоун, клокочещ под мистиката и величието на едноименния национален парк, който краси страховитата калдера. Учените направиха още един пробив в разбирането за скритата геология на този епичен вулкан.

С помощта на суперкомпютри, моделиращи поведението на две от известните магмени камери скрити под повърхността, учените идентифицирали “транзитна зона” в която магмените тела почти се срещат.

На това място те образуват огромна плоча от втвърдени скали, която може би подхранва адските експлозии на супервулкана.

“Смятаме, че тази структура причинява риолито-базалтовия вулканизъм в района на Йелоустаун, включително супервулканичните изригвания”, казва Иля Байндеман от Университета в Орегон.

Байндеман и екипът му засекли този естествен склад за амуниции след проведени симулации, базирани на скорошни изследвания на учените от Университета в Юта, които използвали сеизмични изображения, за да локализират не една, а цели две гигантски магмени камери в земната кора на Йелоустонската калдера.

За да проучат как са се образували тези две камери с разтопена скала, и за да се опитат да разберат преноса на магма от едната в другата, Байндеман и колегите му провели компютърни симулации, проследаващи хипотетичната еволюция на Йелоустоун в период от 7 милиона години.

Многобройните симулации доказали съществуването на 2 магмени камери, разделени от преходна зона, съставена от по-охладена магма, заключена между далеч по-горещите и гъсти резервоари.

Според моделите, скалният шелф се намира на около 10 км под повърхността на Йелоустоун и е с дебелина между 10 и 15 км.

Преходната зона се състои от втвърдена скала габро, формирана от охладена магма. Според изследователите възможно е същото явление да е характерно и за други супервулкани по света.

Учените са категорични, че откритията предлагат пръв поглед върху разпределението на магмата във вътрешността на супервулкана.

Източник: sciencealert.com
 


 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини