Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия

Три резолюции гласува снощи Съветът за сигурност на ООН. Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ. 

В нея се предвиждаше създаването на нов независим механизъм за разследване на ООН за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат. 

Текстът бе внесен във връзка с предполагаемата химическа атака на 7 април в град Дума. 

Съветът за сигурност на ООН отхвърли конкурентно руско предложение. Руският текст не успя да събере минимално необходимите 9 гласа от 15 за приемането му. 

Западните страни разкритикуваха липсата на независимост на предлагания разследващ механизъм. Проекторезолюцията, изготвена от Швеция и дописана от Русия, която подкрепя идеята Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва евентуалните химически нападения в Сирия, също бе отхвърлена.

За да бъде приета проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, тя трябва да получи минимум девет гласа в своя подкрепа и да не й бъде наложено вето от една от постоянните членки - Русия, Китай, Франция, Великобритания и САЩ. Вето може да се налага само ако даден текст бъде подкрепен с поне девет гласа.

ОЗХО заяви вчера, че ще изпрати свои разследващи в Дума, където опозиционни активисти твърдят, че десетки души са убити при химическа атака на 7 април.

ОЗХО може само да потвърждава или опровергава използването на химически оръжия, без да идентифицира извършителите.
ОЗХО вече има мандат за такова разследване, но руският текст цели да се следи изкъсо и да се влияе на разследването, заяви постоянният представител на САЩ Ники Хейли.

Постоянният представител на Великобритания Карън Пиърс заяви, че ОЗХО няма правомощията да идентифицира извършителите на химически атаки, поради което такива нападения остават безнаказани.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини