Пет вреди, които fast food нанася на мозъка

Хранителните навици на съвременния човек значително се промениха заради достъпните изкушения - големи порции, ниски цени, достъпност. Fast food оглавява класацията за най-нездравословни храни. Вижте 5 вреди, които fast food нанася на мозъка:

Ставате нетърпеливи

Канадски учени са установили, че щом човек започне да мисли за fast food усеща припряност и става нетърпелив. Те провели и експеримент.
След като виждали табелите с логото на заведенията за бързо хранене, участниците в експеримента започвали да четат по-бързо пасажи от текста, в сравнение с други участници, които не още не били видели логата.

Въздействието е на подсъзнателно ниво, обясняват учените.

Харчите повече

Станфорд Дево от университета в Торонто установил, че семейства, които имат в съседство повече заведения за бързо хранене, имат по-малко спестявания в сравнение с тези, които нямат наблизо такива.

Според него този тип заведения се свързват с бързина и незабавно удовлетворение.

По-склонни сте към депресии

Хората, които се хранят в ресторанти за бързо хранене са два пъти по-склонни към депресия.

Има вече научни данни, че така наречените „бързи храни“ оказват влияние на производството на допамин - хормон на пристрастяването и на зависимостите. Ако количеството му намалее – ставаме нещастни и депресирани.


Ако храната блокира неговото производство и работата на мозъка също се затруднява.

Ядете бързо и много

Атмосферата в тези заведения ни кара да ядем бързо. А проучванията сочат, че колкото по-бързо се храним, толкова повече калории поглъщаме.
Ярките цветове са стимуланти, а силното осветление и високата музика карат хората да се нахвърлят върху храната.

Пристрастявате се към повече захар

Хората знаят, че бързата храна е с много калории и мазнини, но малко са тези, които си дават сметка колко много захар има в нея.

Резултатът е наднормено тегло, диабет, сърдечно съдови болести. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини