Каракачанов: Не съветвам никого да нарушава въздушното ни пространство

Решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал” и да не се гонят дипломати е правилно

Трябва да водим балансирана политика и както каза премиерът - да имаме открити канали за комуникации с Русия. Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за българските граждани”, заяви Красимир Каракачанов пред NOVA

По думите му доказателствата, които в момента се представят за ролята на Русия в отравянето на Сергей Скрипал, не са категорично доказани.

„Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция.

И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна”, допълни Каракачанов.

Министърът на отбраната посочи, че в съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици да взимат решение под някакъв натиск.

В случая със Скрипал и руските дипломати решението е взето на базата на докладите, които са изнесени от службите за сигурност.

„Аз нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение.

Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение”, категоричен бе той.

Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива.

Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация.

Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика", на мнение е Красимир Каракачанов.

Той посочи още, че няма потвърждение за проведен разговор между руския президент Путин и сръбския му колега Александър Вучич, при който да е обсъждано изпращане на руски самолети през българското въздушно пространство.

"Не съветвам никого да нарушава въздушното пространство на България.

Ако има подобен инцидент, ние ще реагираме така, както изисква българския закон", заяви Каракачанов.

Преди дни електронно издание в Белград съобщи, че едно от посланията на Путин към Вучич било, че в случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на страната, Руската федерация ще изпрати военна помощ.

Нямало сила, която да попречи самолетите да стигнат дотам за 2 часа, твърдеше изданието, позовавайки се на източник от Москва.

"Това, че ние заемаме балансирана позиция в Европа и, че търсим диалога между Европа и Русия, и сме готови до посредничим в него, не означава, че ще позволим, на когото и да е било да нарушава нашия суверенитет. Нека тази публикация остане като поредната фалшива новина и никой да не се опитва чрез подобни неща да ни тества", допълни той. 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ск
    Скрипал
    3 0
    12:49, 2 апр 2018
    Интересно Каракачана почна да дава съвети -- и то ЦЕННИ Как да не му се не радваш
  • 2
    Ив
    иван
    0 0
    20:47, 2 апр 2018
    и по какъв начин ще спреме например 3 руски су 35 ако решат да минат над България
Последни новини