Какво запали влака София-Бургас край Нова Загора?

Вече започна разследването на причините, довели до запалването на влака София - Бургас. Инцидентът, който се случи в петък вечер, се размина без жертви и ранени.
 
"За причините за пожара във влака край Нова Загора е още рано да се коментира. Това ще се установи при по-сериозните огледи, които ще се изготвят във вагонно депо-Пловдив. При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността -около 90%, да е възникнал пожарът", заяви д-р инж. Бойчо Скробански - ръководител на Специализирано звено за разследване в Министерството на транспорта.

От тази апаратура се командват отоплението и осветлението на целия вагон. "Първо ще се отворят шкафовете отдолу, там е главното захранване, където върви високото напрежение. Късото съединение е някъде в този район", поясни още той.
 
"Всеки един влак преди излизане е преглеждан, прави му се пълен преглед. Не е установено да е имало проблеми. Добре, че е станало в гарата, а не в движение, което е дало възможност и на пожарната да реагира бързо. Голям принос има и превозната бригада, която е извела пътниците веднага. Поздравявам ги, че са свършили работата много професионално. В гасенето има и включени пътници от влака, които са проявили гражданска позиция и са гасили с пожарогасителите, но течението е пренесло пожара назад и е изгорял и четвъртия вагон", изтъкна Скробански.

Той подчерта, че температурата е била доста висока. "Виждате рамите на вагоните в какво провиснало състояние са, което говори, че температурата наистина е била много висока. Вагоните за мене не са стари, опира до поддръжка. Но това са неща, които трудно могат да се хванат в движение. С помощта на работата на спецзвеното в пожарна безопасност, която ще стартираме от понеделник, се надявам експертизата да се изготви бързо", уточни експертът.

Скробански е категоричен, че целта на неговото разследване не е да има наказани и уволнени. "Искам да установя техническата причина, която да ни даде възможност други такива подобни ситуации да не се получават. Ще се дадат препоръки на съответното предприятие - БДЖ "Пътнически превози" и по всяка вероятност вече на управителя си е негово право да си търси отговорностите, които са си в прерогатива за по-нататъшните му действия", каза той.
 
В петък вечерта около 20.00 ч. третият вагон на бързия влак от София за Бургас се запали на гара Коньово край Нова Загора. Огънят е бил забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гарата. Служителите реагирали своевременно и веднага евакуирали хората от композицията. Няма пострадали пътници и служители на БДЖ.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини