Еквадор спря интернета на Асанж

Джулиан Асандж остана без интернет с решение на правителството на Еквадор. От юни 2012 Асанж живее  в еквадорското посолство в Лондон. Основателят на Уикилийкс е нарушил поетия към Еквадор ангажимент да не се меси в отношенията на страната с други страни, който той подписа в края на 2017 год.

Не е ясно по какъв начин точно Асандж е нарушил ангажимента, според AP причина е неотдавнашната му активност в социалната мрежа. Асанж неуморно подкрепя Пучдемон и независимостта на Каталуня през годините, в последните си постове критикува ареста му.

Според FP лишаването на Асанж от връзка с външния свят е заради серия туитове от понеделник вечерта. В тях той критикува експулсирането на руски дипломати от западни страни само 12 часа след един от най-тежките пожари в постсъветската история на Русия.

За разлика от предшественика си Рафаел Кореа, който открито одобряваше действията на Асандж, президентът Ленин Морено го нарича "хакер" и иска от него да не се бърка в политиката. Правителството предупреди Асанж, че освен прекъсването на системите за комуникации с външния свят, може да предприеме и други мерки, ако той не спазва поетия ангажимент 

На основателя на Уикилийкс не му е лесно тези дни. Джулиан Асанж е "ужасен малък червей", според британски министър  Асандж трябва да напусне Еквадорското посолство в Лондон, където "се е окопал и да се предаде". Това каза министърът на външните работи Алън Дънкан каза пред депутатите в Камарата на общините в отговор на въпрос.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини