Цветанов: Борисов иска факти, преди да реши за руските дипломати

Премиерът Борисов полага усилия да се изяснят всички възможни факти по случая "Скрипал" и тогава правителството да вземе съответното решение. Това обясни в кулоарите председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Припомняме, малко по-рано Кристиан Вигенин от БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни за ситуацията Русия - ЕС. Червените са неудовлетворени от непоследователната позиция на българската позиция, тъй като към момента имало разнопосочни сигнали. Това от своя страна най-малкото създавало рискове за страната.

Солидарността към Великобритания е много ясно изразена на Съвета на ЕС, на който е присъствал премиерът Борисов. Срещатa във Варна била голям успех.За нас е важно с Турция като наш съсед да имаме добри добросъдски отношения и да запазим нулев ръст на миграционния поток към страната ни, изтъкна Цветанов.

Да уважаваме съседа си, да защитаваме националните приоритети, националния суверенитет, призовава той. Когато правиш национална политика, трябва да носиш съответната отговорност, убеден е политикът. За мен е важно, че ледовете са стопени, каза още Цветан ЦветановПрипомняме, по-рано евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че положителна реакция е да се поддържат добри отношения с Русия и да има солидарност към Лондон по случая "Скрипал".

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени на пейка в обществен парк в британския град Солсбъри. Те бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Баща и дъщеря бяха отровени с нервнопаралитичния газ новичок. Стана ясно, че двамата имат нищожен шанс да оцелеят след отравянето.

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин. Според Лондон Русия е използвала химическия агент. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия.Последва дипломатическа криза. Повече от 20 държави предприеха действия срещу Русия заради случая "Скрипал". 16 държави членки на ЕС и САЩ са сред тях. Държавите показаха солидарност с Лондон и обявиха, че гонят руски дипломати. САЩ изгони 60 души от руската мисия, а Украйна - 13.

Българският посланик в Русия Бойко Коцев също беше привикан у нас за разговор.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини