Международен ден на театъра

Днес отбелязваме Международния ден на театъра.
 
Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
 
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.
 
Днес от 19:00 ч. в Народния театър "Иван Вазов" ще се състои официалната церемония по връчването на наградите ИКАР. В годината на първото българско европредседателство Националните награди ИКАР се провеждат под мотото на Европейския съюз "Единни в многообразието".
 
От 44 години на този ден Съюзът на артистите в България организира връчването на награди за сценично изкуство ИКАР. Наградите се връчват в рамките на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столична община.

Двама емблематични актьори Иван Иванов и Васил Михайлов са номинациите на гилдията на артистите за „Икар“ за чест и достойнство и за изключителен принос към българския театър.
 
В номинациите участват по трима кандидати. Изключението е за дебют, там предложенията са за Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във „Вишнева градина“, Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“, Николай Желев в „4000 мили“, Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в „Без изход“, Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник. Дмухановски и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков.
 
За водеща мъжка роля са номинирани Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „Чамкория“, Иван Юруков за Хорас в „Лисичетата“ и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „Черното пиле“.
 
За главна женска роля са предложени Радена Вълканова за Жена на възраст в „Танцът Делхи“, Радина Кържилова за Екатерина също в „Танцът Делхи“ и Теодора Духовникова за Регина в „Лисичетата“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини