Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Бойко Борисов. Една среща, която беше наситена с много напрежение, както обясни на брифинга той. Той се надява на още една до края на европредседателството ни. 
 
Това заяви премиерът на срещатa на лидерите на ЕС и Турция, която цели да се затоплят отношенията между Общността и южната ни съседка.В срещата участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
 
Сред основните осъждани теми очаквано бяха преговорите между ЕС и Турция, бежанският поток, енергийните проекти и тероризмът. 
 
Имало очакване да няма такъв конструктивизъм, заяви още Борисов. Борисов поставил въпроса за тракийските изселници, както по-рано президентът Румен Радев поиска. Турция също има известни претенции. Премиерът очаква една по една темите да се изчистят.
 
Председателят на ЕС Доналд Туск също акцентира колко важна е била днешната среща. Днес са разгледани много въпроси, отчете той. За бежанците ЕС и Турция остават близки партньори, по думите му. Туск благодари на Турция, че е приютила 3 милиона бежанци и се грижи за тях. Европа ще помага на южната ни съседка. Иначе ЕС иска Турция да поддържа демократичните стандарти. Общността съчувствала на Турция за последиците след преврата.
 
Доналд Туск отчете добри отношения между Турция и ЕС. Това е важен процес в процеса на присъединяване, изтъкна Туск. Въпреки това ЕС имала някои притеснения от действията на Турция. ЕС изразил притесненията си от действията на Турция в Африн. Доналд Туск изтъкна, че в някои области има трудности в диалога с Ердоган, но в други имало близко сътрудничество.Турският президент Реджеп Ердоган изрази най-съдечните си чувства от срещата ЕС-Турция и благодари за поканата на приятеля си Бойко Борисов. Надяваме се вече периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е останал в миналото, сподели Ердоган. Той все още иска положителна стъпка за страната си към членство в ЕС. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците, каза Ердоган.
 
Около 3 милиона са бежанците от Сирия, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Затова Турция очаква 3 милиарда евро от ЕС за бежанците. Ще бъдем много улеснени ако получим тази помощ, сподели турският държавен глава. Ердоган поиска бърза либерализация на визовия режим за турските граждани. Страната му очаква и бързи решения за митническите въпроси. Двустранните спогодби спъвали отношенията между ЕС и Турция.
 
Иначе южната ни съседка е била мишена за много терористични организации,по думите на Ердоган. Страната му обаче се борела с терористите и осигурявала сигурността не само в собствената си страна, но и в ЕС. Затова Реджеп Ердоган не иска критики в тази посока. Турция е демократична страна, каза той. Такова било становището на гражданите на Турция. Ще бъде грешка да се изолира Турция, категоричен бе Реджеп Ердоган. Турция е стратегически партньор на ЕС, както допълни той. Иначе президентът на Турция смята, че ЕС понякога е несправедлив в решенията си.Днес направихме първата стъпка към подобряване на диалога, изтъкна Реджеп Ердоган и призова ЕС заедно да работят за мира по света. Елате заедно да създадем стабилна и сигурна Европа, настоя той.
 
Турският народ е велик народ, сподели президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер. ЕС иска Турция да е стратегически партньор на европейското семейство. Турция и ЕС, по думите му, правели грешка като говорят за нещата, които ги разделят, а не за нещата, коиго ги сближават.
 
И Турция, и ЕС са се срещнали с предизвикателствата на тероризма, припомни той. Единство обединени ще се справим с това ужасно бедствие тероризма, категоричен бе Юнкер. По отношение на миграцията всичко не е идеално,но споразумението между ЕС и Турция се оказа ефикасно, подчерта президентът на ЕК.
 
С 87% е спаднал мигранстският поток от Турция към Европа. Турция е доказала солидарността си с ЕС, стана ясно от думите му. Започнал е процесът на мобилизация на втория транш от 3 милиарда евро за Турция, какъвто ангажимент е поел ЕС. Не трябва да има съмнение относно тези 3 милиарда, обеща Жан-Клод Юнкер. Иначе бил тъжен от отношенията между Турция и ЕС в момента и подкрепял усилията й да стане член на общността. Аз съм гарант, че преговорите ще продължат, увери президентът на ЕК.
 
Турция трябва да подобри отношенията си с Кипър и Гърция. Това било задължително условие. За преврата Юнкер припомни, че ЕС е излязъл с комюнике. От онзи момент насам турските институции доказали, че са стабилни да реагират в такъв момент.
 
Все пак той припомни задържането на журналисти и граничари. ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка, смята той.
 
Българският премиер се извини за безпокойството на варненци, но пък целият свят днес научил за Варна. Борисов похвали Ердоган, че имаме нулев мигрантски натиск по границата. Надявам се, че българите го оценяват, сподели премиерът. Това помага и на Европа, убеден е той.
 
Всички важни теми били поставени пред Реджеп Ердоган. Всички теми ще се решават на двустранно ниво. Още юли месец ще е готов интерконектора с Турция. Мисля,че постигнахме целите, изрази задоволство Борисов. Най-важната цел за България да си гарантира сигурността по границата е постигната. Връщаме се на масата на преговорите, доволен е той от срещата между ЕС и Турция.
 
Бойко Борисов се надява на още една среща в подобен формат до края на председателството ни. Малък проблем с превода от турски стана повод българският премиер да се включи на помощ. Яваш, яваш, призова той турският репортер, което предизвика бурни реакции в залата за пресконференция.
 
В края стана ясно от Доналд Туск,че нищо конкретно не е постигнато като решение или компромис и разговорите продължават. Жан-Клод Юнкер обаче смекчи ситуацията, обяснявайки отново колко важна е Турция за ЕС. Той благодари на българския протокол за добрата организация и за множеството военни по улиците на Варна.
 
Срещата приключи като Борисов, Ердоган, Туск и Юнкер се снимаха стиснали ръце.
 
Припомняме, че срещата беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежението между двете страни и Турция и задържането на двама гръцки войници от турските власти.
 
Австрийският канцлер Себастиан Курц открито се обяви за спиране на преговорите за членството на Турция, тъй като не са изпълнени основни изисквания, но в същото време за запазване на отношенията с Анкара като стратегически партньор. 
 
Ердоган бе "посрещнат" във Варна от протести. 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини