ЕС изтегли посланика си в Русия, ще гонят руски дипломати

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания."Той е отзован за консултации", каза един от цитираните от Ройтерс източници от дипломатическите среди.

"Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър.

"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в ЕС в съвместно изявление, въпреки, че някои имат притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите.

Поне 5 страни са обявили, че ще последват Великобритания и ще изгонят руски дипломати: Франция, Литва. Латвия. Естония и Полша, а Германия също може да вземе мерки в духа на общото решение, пише Таймс.

"Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел.

Британската позиция, изнесена на срещата е, че нападението срещу Скрипал е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".

"Руската заплаха не зачита граници", заяви британският премиер Тереза Мей. Тя благодари за подкрепата и солидарността на лидерите на ЕС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини