Китайската станция "Тянгун 1" пада! Може да удари България

Изображение 1 от 2

    Огромната китайска космическа орбитална станция "Тянгун 1", е възможно да се взриви и да удари големи световни градове.

    На карта, публикувана в "Дейли мейл", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази глобална катастрофа, е и България.

    Експертите смятат, че първата прототипна станция "Тянгун 1" на Китай ще се разруши между 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е огромен, защото пътуването й е успоредно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита.

    Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо влияние върху Земята, и точно къде ще паднат отломките в края на тази седмица, когато станцията намали скоростта си.

    Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите "Тянгун 1".

    Според тях станцията носи на борда си силно токсични вещества, едно от тях е химизин.

    Химизинът, наречен още хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио с много силно реактивна база.

    Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома.

    Станцията "Тянгун1" е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона, беше изведена в орбита през септември 2011 г. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

    В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни пред "Дарик" Холгер Краг от Европейската космическа агенция.

    "Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час", казва той.

    Има ли вероятност космически боклук да падне на наша територия?

    "Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект. Територията, на която се очаква падането е огромна, но в нея попада и България. Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания около Земята на ден или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между ширините 43 градуса юг и 43 градуса север", казва Краг.

    По думите му "Тянгун 1" не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10%от тях.

    "Преди 30-40 години са падали 200 това, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък", категоричен е Краг..

    Източник: dariknews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини