Автономен автомобил на Uber уби жена в Аризона

Това е първият известен случай на инцидент с фатален край за пешеходец, ударен от автономен автомобил!

Нещастният инцидент се е разиграл в град Тампа в неделя около 22.00 ч. Автомобилът, Volvo XC90, е бил в автономен режим на движение, но с водач зад волана. Той не е успял да се намеси и колата удря пресичащата извън пешеходна пътека жена. Починалата жена се казва Елайн Херзберг на 49 години. ТЯ е закарана в близката болница, но е починала от нараняванията си.

Полицията е проучила видеозаписите, от които е станало ясно, че пешеходката е изскочила пред колата напълно неочаквано. Тя е стигнала до извода, че дори за шофьор би било сложно да избегне фаталния удар.

От Uber веднага спря тестовата си програма за автономни автомобили в Темпа, Питсбърг, Сан Франциско и Торонто.

Този инцидент идва да напомни, че технологията все още е в експериментален стадий и властите по света търсят начини за най-доброто й регулиране. Не е ясно как този инцидент ще се отрази на развитието на технологията, но може да се предположи, че ще бъдат наложени ограничения.

Аризона е един от щатите, който прие автономността с отворени обятия. Властите на щатите искаха да отмъкнат компаниите, работещи по технологията в съседния Калифорния, където регулаторите бяха по-взискателни и предпазливи. Но през април се очаква Калифорния да разреши на компаниите да тестват автомобили без водач за волана. Предстои да разберем дали този инцидент ще повлияе на това решение.

Първоначалното разследване показва, че автомобилът Volvo XC90 се е движил с около 40 мили/ч (65 км/ч), когато удря г-жа Херзберг, която е бутала велосипеда си по улицата. Полицията заявява, че няма признаци, че автомобилът е намалил преди удара, нито път водачът зад волана се е намесил. Времето е било ясно и сухо.

През март 2017 г. друг автономен автомобил Volvo на Uber участва в катастрофа с три автомобили, в резултат на която автономната кола се преобръща. Тогава разследването доказва, че автономният XC90 не е бил виновен за инцидента.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини