Съдът ли управлява Хасково? Каним кмета и Съвета на публична среща

„Няма смисъл да разглеждаме на сесията тази точка. Този казус така или иначе ще отиде в съда. Той ще реши. Нека не си губим времето“. Това каза снощи на заседанието на постоянната комисия по законност общински съветник от ОбС Хасково. ”

Ако мислите, че това е писано сега, грешите. Писано е на 24 февруари 2011-а, преди 7 години. Но също толкова вярно описва днешната ситуация в Хасково.

През 2011-а изтичаше третият мандат на предишния кмет Георги Иванов, а 8 месеца преди изборите в ОбС се сформира ново мнозинство, антикметско. То бе доминирано от ГЕРБ.

В резултат градоначалникът вкарваше в съда всички по-важни решения и там нещата се затлачваха.

В това няма нищо смущаващо, биха възразили юристите. Съдът е затова. Всеки има право да оспори едно или друго решение на местния законодателен орган. Но когато става дума за най-важните решения, които засягат голяма част от хасковлии? В крайна сметка съдът ли управлява Хасково? Не ние сме избирали тези съдии, за да оставим в ръцете им решаването на един или друг проблем, който ни засяга пряко.

Сега, 7 години по-късно, сме в същата ситуация. След разрива между кмета Добри Беливанов и издигналата го за поста партия ГЕРБ на власт в Хасково отново идват магистратите. Но в съдебната система нещата се случват бавно. Първа инстанция, втора инстанция, обжалвания, искания, протести и… мандатът току-виж минал.

А истинските проблеми не търпят отлагане. След 10 дни например започва плащане на таксите за детски градини. Колко ще платят родителите – старата такса от 45 лева (или близо 70, ако детето е в подготвителна група) или новата от 20? Ако дадено семейство има две деца в градината, сумата съвсем не е за пренебрегване. Ако се остави решението на този въпрос в ръцете на съдебната система, ще има влязло в сила решение догодина. А може и през 2020-а, зависи колко са гръмогласни адвокатите. А тогава са и следващите местни избори.

Затова е добре двете враждуващи страни – кметът и мнозинството в Общинския съвет да си дадат сметка, че ако продължат да се инатят, нанасят вреда на съгражданите си. И то на толкова много хора, че едва ли ще им бъде простено.

Затова Haskovo.net предлага публична среща между двете страни – председателят на ОбС Таня Захариева или посочен от нея съветник, и кметът Добри Беливанов, в студиото на телевизия еTV. Темата – таксите за детска градина, а всеки ще има възможност да изложи виждането си и ще се търси бързо решение на спора. При тяхно съгласие дебатът може да се излъчва на живо и да се даде възможност и на гражданите да задават въпроси.

Поканата към двете власти ще бъде отправена и лично, а за отговорите им ще съобщим допълнително на читателите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    Po
    Populizam
    38 -24
    10:16, 20 мар 2018
    Haskovo.net, правите див популизъм
    • Ха
      Хасково
      23 -6
      13:16, 20 мар 2018
      В града спешно трябва да влезе IT компания и някоя сериозна чужда фирма за да се задържат хората тук. В момента този процес е блокиран и града губи хора !!!
      За съжаление този кмет само по прояви ходи и това му е дейността. Вкопчил се е бясно в кокала и показва жълти зъбки не му дреме, че града затъва.........
    • Ха
      Хасково
      29 -7
      13:33, 20 мар 2018
      5 маси за шах на които люпят семки и ядат банички - това е направеното от кмета до сега :(
      Хасково е нямало по-бездеен кмет . Успя да излъже хората :(
  • 2
    Пф
    Пффффф
    40 -8
    10:23, 20 мар 2018
    И като се натърчат и ще дойдат?!Вие добре ли сте? Обречена кауза. Която и от двете страни да съм няма да се явя. Който и да иде там губи. И ДА точно съда решава, когато има съмнение в законноста на даден акт -единственият, който може да каже дали са основателни съмненията е съда. Не медиите, не обществото, не политиците. Споровете се решават в съда-така "всичко е точно".
    Медиите искат да има скандал, да има за какво да пишат-колкото по-жълто толкова по-добре: повече хора ще ги четат вдигат си цената. Обществото естествено мнозинството е за по-ниска такса/ кой иска да дава пари?/. За политиците е ясно популизма надделява. Наистина да влиза в съда тая каша и да се решава как ще е
  • 3
    Тр
    Тракиец
    41 -40
    10:24, 20 мар 2018
    Оставка беливанов най некадърния кмет на Хасково !!!
    • Ма
      македонец
      32 -7
      10:48, 20 мар 2018
      Т...нов спри да пишеш че си „тракиец" . На всичкото отгоре си роднина на кмета. Смени малко това изречение дето са ти го дали от ПР отдела. Стой си и си бачкай в Тец-а дето ти го уреди Добрев и целувай ръка. Утре като не са ГЕРБ на власт не те виждам къде ще работиш. „Сам и до тоалетната не можеш да идеш. А дали ще даде оставка кмета си е негова работа-ти кой си за да казваш? Омотахте конците общинските съветници сега кмета да дава оставка. Не Ви е угодил нещо предполагам и затова уете. Що не седнете да се разберете. Човека ви каза" и съм кмет и съм от ГЕРБ". Той срещу партията си не е застанал -вие сте тези които скачате. Не може ли порсто да идете в кабинета му и да се разберете, кой за какво е. И трябва да ви кажа че той нищо не губи от тоя шум. Губещият е ГЕРБ. А и стига сте изразявали мнението на "всички" гарбаджии. Винаги съм гласувал за ГЕРБ ама ако видя ей такива шушумиги в листите догодина като тебе..изгубихте ме
    • Тр
      Тракиец
      12 -12
      14:03, 20 мар 2018
      Не си македонец , а най прост каун, спри да се правиш на Нострадамус, щото не съм тоя дето ме мислиш. Герберите не мога да ги понасям, а и работя професия, дето ти амеба такава не можеш да разбереш щото си много прост. Повтарям за неразбралите тъпунгери - беливанов е най некадърния кмет на Хасково и колкото по бързо си подаде оставката толкова по добре. Скоро ще организирам простестен митинг пред общината, който е недоволен от мардата кмет да дойде да му искаме оставката !!!
    • Чо
      Чобанина
      17 -9
      14:09, 20 мар 2018
      Наистина Беливанов е изключителна марда и некадърник. нищо не направи , за да изчисти града от бездомните помияри. Затова трябва да си подаде оставката. Оставка Беливанов, оставка некадърнико !!!
  • 4
    Ма
    мастикаджия
    30 -14
    10:25, 20 мар 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ма
      мастикаджия
      5 -1
      19:43, 20 мар 2018
      Нищо нецензурно нямаше.Просто кобилата не си харесва името.Аз не съм виновен.
  • 5
    Юр
    Юрист
    35 -10
    10:38, 20 мар 2018
    И защо само Захариева да има право да изпрати съветник, а държите от другия край да е Беливанов. Защото говори тихо и сте убедени че други яще го надвика, който и да е той?! Нагаждачи. Отворете си очите отделен е въпроса, че уж новата наредба-която всъщност е просто допълнена с едно ново допълнение едва днес я виждаме на сайта?! СлучаЕност?! Не мислА?
    Юристите им в общинския съвет са безумни?!!!! Пълни некадърници начело с предЦедателката. Ха сега прочетете тая наредба и ако ви се струва, че трябва да платите само лев на ден-пак я прочетете. Никъде не пише, че отпада постоянната такса! Никъде не пише- родителите подали декларация за адресна регистрация плащат "единствено и само" по лев на присъствен ден! Друг е въпроса, че в закона няма "сума" има "храноден" / в различни варианти но става въпрос за пари за храна и "постоянна такса". Пет и шест годишните деца им се начислява само "храноден" не могат да им вземат такса. А такова чудо " СУМА" НЯМА!!! Така, че ако влезе в съда със сигурност пада. Изобщо не закачам процедурата при при приемането, която пък тотално е оплескана.
  • 6
    Гр
    грамотен
    12 -23
    10:55, 20 мар 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Jo
      John
      1 0
      15:11, 21 мар 2018
      ******* от която и страна да я показваш си остава куха тиква!

      тези съветници са толкова прости, че утре може да гласуват общината да плати по 200 лева на калпак, но кмета не е глупав да ги даде, щото ще го пратят в затвора!
  • 7
    То
    Тошо
    29 -8
    11:19, 20 мар 2018
    Най-лошите неща за затриването на гр. Хасково са: 1.ГЕРБ 2.Всички некадърни кадри на ГЕРБ назначени на работа в гр.Хасково 3.Георги Иванов - бивш кмет 4.КУМГЕЙТ 5.Цвети джендъра 6.Тити джуджето! Хасково = Маджарово!
  • 8
    Со
    социалист
    20 -7
    11:24, 20 мар 2018
    Оставете на мира Кмета да си ходи да може да си поживее някоя годинка.Ние мислим ,че Кмета нее проблем да си тръгне ,ами мишките по бюрата те го възпират.Болярово ще се напълни тогава с пациенти.
  • 9
    Со
    социалист
    11 -6
    11:37, 20 мар 2018
    Pr не пише в хасково нет за конкурсите защото ги е срам.това е една обективна медия и много добре знаят ,че ще изнесат коментари от преди една година кои ще спечелят конкурсите.керимова,налбантова,петев.петев сега може да стане курбан за да кажат ,че не е вярно.председателят на комисията е много задължен на тезислужители.
  • 10
    Ли
    Лисан
    35 -4
    12:07, 20 мар 2018
    Кога в Хасково ще започне да се случва нещо??? Кога? Мандатът почти ще изтече, а резултат 0. Ако ГЕРБ си мисли, че ще спечели следващите избори, дълбоко се заблуждава! Хората не прощават !
    • Ме
      МЕЧ
      20 -3
      14:42, 20 мар 2018
      За съжаление в Харманли положението е същото. Радвахме се когато окопалите се с години във властта Г.Иванов и М.Лисков паднаха от власт, но се видя, че и кадрите на ГЕРБ са от същия дол дренки.
    • Сс
      ссс
      4 0
      02:06, 21 мар 2018
      Герб не ги бива. Голяма мафия са. Не анам какво ще правим, дано да има добри алтернативи но това е такава рядкост че...
  • 11
    РАЗДЕЛ ІІІ

    Такси за детски ясли, детски градини, домове за социални грижи, лагери и други общински социални услуги

    Чл.26.(1) За ползване на Целодневни детски градини и Обединени детски заведения родителите или настойниците дължат месечни такси, както следва :
    а/ за Седмични детски градини;
    б/ за Целодневни детски градини и Обединени детски заведения:
    - За града;
    - За селата;
    (2) За Седмични детски градини размерът на таксата е, както следва: 50 лв. присъствена такса + 10 лв. постоянна месечна такса, която не се влияе от посещаемостта на децата./изм. с Решение №524 от 30.06.2006 г., Решение №485 от 26.02.2010 г. и Решение №98 от 24.02.2012 г./ /ОТМЕНЕН с РЕШЕНИЕ №511 от 06.12.2013 г./_

    (3) За Целодневни детски градини и Обединени детски заведения , размерът на месечната такса е, както следва:
    а/ за град Хасково - 45 лв. такса, от които 25 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 20 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №33 от 29.12.2015 г./
    б/ за селата – 45 лв. такса, от които 15 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 30 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №664 от 25.07.2014 г./
    в/ за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини по реда на чл.20, ал.2 от ЗНП, се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна. 5 и 6-годишните деца, посещаващи подготвителни групи, ползват всички преференции по отношение на разходите за храна, касаещи и таксите за ползване на детски градини. /приет с Решение №545 от 31.01.2014 г./

    (4) Размерът на таксата се заплаща с 50 % намаление за:
    - Деца сираци;
    - Деца на самотен родител;
    - Деца, на които двамата родители са редовни студенти;
    - Деца със специални образователни потребности.
    - Деца, отглеждани в приемни семейства
    /доп. с Решение №192 от 29.10.2004 г., Решение №98 от 24.02.2012 г. и Решение №168 от 01.06.2012 г./
    (5) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, дължимата такса за второто дете се заплаща с 50% намаление. /изм. с Решение №545 от 31.01.2014 г./
    (6) Когато повече от две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, таксата се заплаща в размер на 50 % намаление за първото дете, 25 % за второто дете, а за трето, четвърто и всяко следващо дете, такса не се заплаща.
    (7) Не се заплаща такса за :
    - Деца, на които единият от родителите е с над 75% инвалидност; /изм. с Решение №98 от 24.02.2012 г./
    - Деца, на които единият родител е загинал при производствени аварии и природни бедствия;
    /изм. с Решение №98 от 24.02.2012 г./
    - Деца, на които единият родител е загинал при изпълнение на служебен дълг;
    /изм. с Решение №98 от 24.02.2012 г./
    - Деца, с увреждания 70% и над 70%, установено с ЕР на ТЕЛК/НЕЛК. /доп. с Решение №45 от 29.01.2016 г./

    (8) Не се заплаща такса:
    - Когато детското заведение не работи поради продължителен ремонт, аварии или природни бедствия;
    - Когато детското заведение временно не работи със заповед на Кмета на Общината за посочения период;
    - Когато детето отсъства по здравословни причини, удостоверено с медицински документ;
    - Когато детето отсъства продължително време по семейни причини, ако това е удостоверено с писмено заявление от родителите, но не повече от 30 дни. За периода от 15 септември – 31 май, /за учебна година/ в подготвителните групи се допуска отсъствие на децата само по уважителни причини.
    - При отсъствие на дете не се заплаща диференцираната част от таксата за времето, през което то ще отсъства, при условие, че родителите предварително са уведомили директора на детското заведение /заплаща се само постоянната част от таксата/. /изм. с Решение №531 от 20.12.2013 г./

    (9) За ползване на намаленията по ал.4 и освобождаването от такса по ал.7, родителите или настойниците подават декларация до директора на детското заведение, придружена с документи, доказващи преференцията.
    (10) Заплащането на намаления размер на таксата или освобождаването от такса започва от началото на следващия месец, следващ месеца от подаване на декларацията.

    Чл.26а За ползване на детска млечна кухня за деца от 3 месеца до 3 години, родителите или настойниците подават молба до директора на съответното детско заведение и заплащат цена на храната в размер на 1.50 лв. на ден. /изм. с Решение №98 от 24.02.2012 г./ Сумата се събира от длъжностното лице в съответното детско заведение и се внася по ред и начин, упоменат в чл.30 от наредбата./изм.с Решение №79 от 04.04.2008 г./

    Чл.26б За общински детски градини се въвежда облекчение при заплащане на сумите по чл.26, ал.3 от Наредбата, като родителят или настойникът заплаща сума в размер на 1 /един/ лев на присъствен ден на детето при наличие на следното условие:
    постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково. /доп. с Решение №615 от 05.02.2018 г./

    Чл.26в За ползването на облекчението по чл.26б родителите или настойниците подават декларация до директора на съответната общинска детска градина. /доп. с Решение №615 от 05.02.2018 г./

    Чл.26г При наличие на повече от едно облекчение по смисъла на чл.26, ал.4,5,6,7 и 8 и чл.26, ал.6 от Наредбата се прилага по-благоприятния режим. /доп. с Решение №615 от 05.02.2018 г./
    • До
      До чиновника
      0 -3
      21:58, 20 мар 2018
      Ти който копираш наредбата , не работи и тук кмета няма да те оцени . Той е инатлив старчок който си иска и те му го дават. За родителите и децата му е през дъртия...мустак.оп той и мустак няма.
  • 12
    Ми
    Минко ЕВНа
    10 -6
    14:03, 20 мар 2018
    Мене ако изберете за кмет, всички проблеми свършват !
    Ще се кандидатирам- как не.
    И камери ще насложа, от наще, хубаЙте, навсякъде.
    Тока знам да барам, от общината до вкъщи, един кабел ще опъна.
    Ей с гошката... ако не бяхме толкос алчни да се скараме...щеше да си пада паричка...язък, яндък...

    Нищо, че дипломата ми е подаяние- инженер съм аС.
    Няма проблем, всичко точно, всички доволни.
    Ай дано!
  • 13
    Ке
    Кенанския Маймун
    18 -2
    14:58, 20 мар 2018
    В Хасковския Съд всички са шуврантии на Форуком-СИК :))
    Ей на това му викат срастване на Мафията и Държавата :)
  • 14
    Ян
    Янко Митев
    20 -5
    15:07, 20 мар 2018
    Извод: И преди и сега на ГЕРБ акълът е в ////азъ!
Последни новини