Без български праскови тази година?

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета.

Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години.

„Поражението е 100%. Да не кажа и да се вади градината догодина. Листът вече почва да се развива, подава се отдолу, обаче на плодната пъпка е спряло развитието, измръзнала е. Тази година нулева година. Поне разходите да избием, но и разходите няма да избием”, оплаква се Васил Василев, земеделски производител. Загубите за стопаните са за стотици хиляди левове.

„Ако държавата помогне някой лев, помогне. Ако ли не, банките, кредити и така нататък”, казва Иван Митев, земеделски производител. Земеделците не могат да разчитат и на застраховка на продукцията си.

„По това време на годината, застрахователните компании не сключват застраховки. Те тръгват чак от май месец”, обяснява Йордан Стойков, земеделски производител.

Производителите очакват оценка на щетите от комисия към Областната земеделска служба, предаде Нова.

„Въз основа на тези данни, които ще получат от министерството, се надяваме да получим някаква държавна помощ”, казва Коста Петров, председател на Сдружение „Българска праскова”.

В област Сливен се отглеждат над 20 000 декара с праскови.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини