Зам.-здравен министър описа едно към едно как се прави схема за точене на пари

Бяха открити наистина много гадни нередности и дано прокуратурата го разнищи докрай. Тези схеми не са толкова сложни и хората, които правят мошенгии в болниците, не са толкова умни, че да не го разкрие един прокурор. Но съм скептичен към наказателните ни институции – спомняте ли си прекрасните кадри с едни въоръжени хора във Фонда за лечение на деца в чужбина и какво стана – нищо. Нека не съм прав, ще се извиня, но съм много скептичен. Това заяви бившият служебен министър на здравеопазването и настоящ зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за акцията на прокуратурата срещу "Пирогов" и още 6 болници.

Законът категорично забранява в една болница да се отваря ново лечебно заведение, което има същата дейност, каквато се изпълнява и в болницата, подчерта Ненков. И посочи, че при една от разследваните сега 7 болници (бел. ред. – "Пирогов"), е създадена "схемичка", при която се купуват консумативи от страна на болницата само от частна "фирмичка". Има хора, подписали това – директори, служители на Районна здравна инспекция, на НЗОК, всичко се вижда, обобщи зам.-здравният министър.

Проф. Балтов, настоящият директор на "Пирогов", прекрати практиките на две такива фирмички. Знаете на какъв обществен натиск беше подложен той – де да знам, тези хора са силни и отмъстителни, заяви Ненков.

Страшно тънапарски схеми, няма грам иновативност, каза още Ненков. Някой министър дава разрешение за дейност – министърът дава разрешение в болницата да има болница, добави той. Не трябва да се оставя настрана бизнесът, но когато той се превърне в център, стават такива неща, уточни Ненков.

Аз ще намеря бако, свако, шуранайка, той ще се обади на директора на болницата и ще каже: „Недей бе, Миро, той знаеш ли какво е свястно момче”, нищо, че Миро е пълен тъпанар, картинно завърши Ненков как се случват схемите в здравеопазването.

 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини