Езиковата гимназия отбеляза Световния ден на франкофонията

За поредна година франкофоните от Езиковата гимназия отбелязват Световния ден на франкофонията. За празника младежите, изучаващи френски език, подготвиха изискано тържество, на което поканиха ръководството, учителите франкофони и своите съученици.

 С чувство за хумор и пролетно настроение тържеството започна с весело намигване и водещите разказах на публиката в залата за най-ранното изучаване на френски език в България и то не само  градовете, а и в селата.От презентациите на учениците стана ясно, че в исторически план езикът на Волтер и Юго е първият европейски език, въведен за обучение в българската образователна система, откакто тя е създадена след Освобождението. И Христо Ботев е учил френски. Още от 1870 год.  в България е имало 19 френски училища. Образно казано, ако френският език беше кредитна карта, щеше да е Master Card: ценна сама по себе си и приета навсякъде по света. Без значение какво ще се случи в бъдещето, език с толкова много влияние и разпространение, е вън от опасността да загуби силата си и ако преди години представата за Франция се е побирала в 3 думи-франзела, барета и камамбер, сега вече не е така. Владеенето на френския език предлага вълнуващо и истинско докосване до признати в цял свят шедьоври в областта на литературата, на науката, на всички видове изкуства, на спорта и гастрономията. И е особено ценно, че точно учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев“ имат възможност да получат тази ценна карта, която да им отвори много врати.

Госпожа Маргарита Чобанова сподели,че още от създаването на гимназията в нея са се чествали различни празници, свързани с Франция, с френската история, култура и традиции. Това важи с особена сила през последните 13 години, когато на всеки 20.март се  отбелязва празника на Франкофонията. Презентации за френските вина, сирена, автомобили, парфюми, мостовете на Сена, паметниците в Париж, най-посещаваните области във Франция, силата на грима, изкуството на известни артисти с български произход -СилвиВартан,  Кристо.  Особено атрактивни са ревютата на учениците с малката черна рокля на КокоШанел, с авангардните модни дрехи от хартия, и какво ли още не.

От 2007 год. до сега 52  ученици са защитили френска диплома В1, а 8-В2. Франкофоните от езиковата регистриратучастия и домакинство  на Националния кръг на "Предизвикателство за четене". В последните години по двама ученици от училището са класирани на Национален кръг на Олимпиадата по френски език. Всички ученици помнят интересния концерт по случай откриването на Националната олимпиада по френски език миналата година, на която езиковата гимназия бе домакин. Вече 10 години училището е традиционен участник във Фестивала на франкофонските театри и има спечелени една сребърна и една бронзова маска  Всяка година  учениците от френските паралелки участват  в маратона по писане, в конкурса за превод, в многоезичното състезание и в лингвистичното кенгуру.

            Тази година Франкофонията  започна с презентация на едни от най-красивите градини в Париж, подготвена и представена от Николина Николаева от 10 клас.Гостите се насладиха и на  презентация за най-красивите френски катедрали, подготвена и представена от Мария-Младена Китанчева и Матея Илиева от 9 клас. Презентацията на тема „Френската мода през вековете”, предложена от г-жа Елена Константинова и представена от Веселина Георгиева от 10клас впечатли всички присъстващи в залата.Презентацията за модата продължи на живо с участие на ученици от всички випуски.

Песните, изпълнени от момичетата от осми и десети клас обраха аплодисментите на публиката.По традиция всички присъстващи запяха песента „Champs-Elysées”, след което гостите оцениха  умения на момичетата от 8,9 и 10 клас, които представиха с финес своите кулинарни изкушения, в които присъстваха елементи от френската кухня.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини